14 april 2024

Is de maan verantwoordelijk voor het aardmagnetisch veld?

De geodynamo aangedreven door de maan. credit: © Julien Monteux and Denis Andrault.

Het aardmagnetisch veld beschermt ons voortdurend tegen straling uit de ruimte. Dit belangrijke schild wordt geproduceerd door de geodynamo, de wervelende stroom van gesmolten metalen in de aardkern. Om het aardmagnetisch veld tot de dag van vandaag te onderhouden, is het noodzakelijk dat de aardkern in de laatste 4 miljard jaar zo’n 3000 graden is afgekoeld. In werkelijkheid blijkt die afkoeling slechts 300 graden te bedragen, zodat de modellen met een probleem zitten opgezadeld. Gelukkig kan de maan uitkomst bieden. De aarde heeft een ietwat afgeplatte vorm en een scheve rotatie-as die rondom de polen “wiebelt”. Als gevolg hiervan wordt de aardmantel vervormd en gekneed door getijdenkrachten van de maan. Hierbij wordt voortdurend zo’n 3700 miljard Watt aan energie opgewekt, waarvan 1000 miljard in de aardkern terecht komt. Dit is ruim voldoende om het aardmagnetisch veld te genereren, waarmee de paradox is opgelost. Dat de zwaartekracht van een extern object een grote invloed kan hebben op het magnetische veld van een planeet is langer bekend. Voorbeelden zijn de Jupitermanen Io en Europa en een aantal exoplaneten.

Bron: Centre national de la recherche scientifique‘,

Share

Comments

 1. Hm, gekke vraag … stel dat alle sterren en alles wat daarbij hoort, en ook kleinere zwarte-gaten in het de zwaarste zwarte gat is ingenomen, zal dan een omkering ontstaan? en massa gaan afstaan de ruimte in om weer sterren te vormen?

 2. ” aardmagnetisch veld tot de dag van vandaag te onderhouden, is het noodzakelijk dat de aardkern ”
  en ” zodat de modellen met een probleem zitten opgezadeld. ”

  ………..is het op grond van theoretische rekenmodellen te verwachten dat : zo’n 3000 graden is afgekoeld……………..
  want hoezo noodzakelijk ????????

  • zou het kunnen dat óók in de “originele” ( want vertaald uit het Frans zo lijkt het ) tekst een fout zit ingeslopen ??

   “is het noodzakelijk dat” : de kerntemperatuur met NIET Méér dan 3000 gr. is afgekoeld.
   omdat anders de zaak versneld gaat stollen en kristalliseren, waardoor de boel lettelijk knarsend tot stilstand komt.

 3. Nu nog een goed idee om die 2700 miljard Watt aan energie af te tappen, energie probleem voor eeuwig opgelost. Zal wel “droom maar lekker verder” idee zijn.

 4. Pieter zegt

  Als de Maan inderdaad van groot belang is voor het Aardmagnetisch veld (en misschien eveneens stabilisatie van de Aardas), dan is een grote satelliet waarschijnlijk ook van belang voor het ontwikkelen van complex leven.

  Omdat de Maan waarschijnlijk is ontstaan bij een toevallige botsing, is het maar de vraag hoe vaak dit voorkomt bij exo-planeten.

Speak Your Mind

*