29 februari 2024

Hubble ziet een half miljoen sterren in de kern van de Melkweg

De bewuste Hubble-opname waarop een half miljoen sterren zichtbaar zijn. Erop klikken om te verhubbleliseren! Credits: NASA, ESA, and Hubble Heritage Team (STScI/AURA, Acknowledgment: T. Do, A.Ghez (UCLA), V. Bajaj (STScI)

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een prachtige opname gemaakt van de kern van de Melkweg. Op de opname zijn maar liefst een half miljoen (!) sterren zichtbaar. Op enkele blauwe voorgrondsterren na, zijn vrijwel alle sterren onderdeel van de centrale sterrencluster van de Melkweg. Die talloze sterren vormen de binnenstad van onze sterrenstad, de Melkweg, zo’n 27.000 lichtjaar van ons vandaan. Zoals bij de meeste binnensteden, is het nogal druk in de centrale sterrencluster. De sterdichteid is dan ook belachelijk hoog in vergelijking met de omgeving van de zon. “Hier” bedraagt de afstand tussen de zon en de dichtstbijzijnde ster zo’n vier lichtjaar. In de kern van de Melkweg passen in hetzelfde volume miljoenen sterren! Ergens tussen die talloze sterren bevindt zich het eigenlijk (en onzichtbare) centrum van de Melkweg: het supermassieve zwarte gat Sagittarius A*, die zelf al miljoenen zonnemassa’s weegt. Overigens bevinden zich op de opname wel tien miljoen sterren, maar de meeste ervan zijn zelfs voor de gevoelige ogen van Hubble niet te zien. Mooi plaatje, niet?

Bron: NASA

Share

Comments

  1. Als alles daar zo dicht op elkaar zit moet dat ook een hels spektakel geven met trekken en duwen door de aantrekkingskrachten. Je zou daar dus veel “beweging” moeten zien en ik heb het idee dat dit niet zo is. Maar ik zal het wel weer verkeerd hebben.

Speak Your Mind

*