24 juni 2024

Nieuwe fase van materie ontdekt

Patronen die ontstaan als je een kwantumspinvloeistof met neutronen bombardeerd.

Patronen die ontstaan als je een kwantumspinvloeistof met neutronen bombardeert.

Wetenschappers hebben een nieuwe fase van materie gevonden: de zogenaamde kwantumspinvloeistof. Het bestaan van die staat van materie is al tientallen jaren geleden voorspeld, maar het is een lastige zaak om die fase ook daadwerkelijk te produceren. Goed, maar wat is dan zo’n kwantumspinvloeistof? Het is feitelijk wat er zou gebeuren als elektronen uiteen zouden vallen. Maar wacht even: elektronen zijn toch fundamentele (ondeelbare) deeltjes? Dat zijn het inderdaad in drie dimensies, maar in twee dimensies vindt iets merkwaardigs plaats. De elektronen splitsen dan in drie of vijf kleinere deeltjes, die ieder een fractie van de totale lading van het elektron met zich meedragen. Het is alsof zich bellen vormen in een kwantumvloeistof, zoals onderstaande video laat zien:

Normaal gesproken is het zo, dat als je elektronen blootstelt aan een krachtig magnetisch veld

Share

Speak Your Mind

*