12 april 2024

Ruim elf jaar later bevestigt Huygens de aanwezigheid van methaanmist op Titan’s zuidpool

titan

Mist op Titan’s zuidpool, waargenomen door Huygens (Credit: ESA/NASA/JPL/University of Arizona)

Beter laat dan nooit zeggen ze wel eens en dat geldt ook voor sterrenkundigen. Ruim elf jaar na de landing van de Huygens lander op Titan, de grootste maan van Saturnus, komen onderzoekers van de York University met de melding dat uit de gegevens van Huygens blijkt dat er op de zuidpool van Titan inderdaad een mist van methaan hangt. Die mist was al waargenomen in 2009 door de Cassini ruimteverkenner, die sinds 2005 rondom Saturnus en z’n manen vliegt en die samen met de Huygens lander naar de planetaire Lord of the Rings was gereisd, waarna Huygens zich afscheidde en op 14 januari 2005 een historische afdaling door de Titaanse atmosfeer en vervolgens een zachte landing maakte. Met z’n

Share

Speak Your Mind

*