18 mei 2024

Buitenaardse oceanen zouden “ondersteboven” kunnen stromen

exo ocean

Het zoutgehalte van buitenaardse oceanen zou van grote invloed kunnen zijn op de leefbaarheid van die planeten. Men heeft namelijk gebruik gemaakt van computermodellen om te bekijken hoe oceanen zich gedragen onder verschillende zoutgehaltes. Eerdere modellen hebben namelijk uitgewezen dat het zoutgehalte van een oceaan afhankelijk

Share

Comments

 1. Ben Dijkhuis zegt

  “Sommige exo-oceanen zijn veel zouter dan de onze, terwijl anderen juist geheel zoutloos zijn (zoete oceanen dus). ”
  “In de meeste gevallen blijkt zo’n buitenaardse oceaan zich precies omgekeerd te gedragen t.o.v. onze aardse oceanen.”

  Oh ja? Welk bewijs is daarvoor?

  Nogal boude beweringen. Deze formuleringen kunnen m.i. wel wat nuance gebruiken en niet zo stellig worden gebracht. Ik neem aan dat dit een slip-of-the-pen van de oorspronkelijke verslaggever is.

  • Olaf van Kooten zegt

   In beide gevallen heeft men gebruik gemaakt van geavanceerde computermodellen om tot hun conclusie te komen. In het oorspronkelijke artikel zijn die conclusies rechtstreeks uit de mond van de onderzoekers gequote, dus als het een slip-of-the-pen is, dan is het van de auteurs van de bewuste wetenschappelijke paper:

   http://www.pnas.org/content/early/2016/03/30/1522034113.short

   • Ben Dijkhuis zegt

    Het artikel heeft het louter over modellen van mogelijkheden. De hier gegeven Nederlandse samenvatting is dus een foutieve interpretatie van het artikel. Het is mij nu duidelijk.

    • Olaf van Kooten zegt

     Waarin zit hem de foute interpretatie vind je? Als we het wetenschappelijke artikel even laten voor wat het is, dan staat in de door mij gebruikte bron van de Universiteit van East Anglia het volgende:

     Our research shows that oceans on other planets with a much higher salinity could circulate in the opposite direction – with polar water flowing towards the equator at the surface, sinking in the tropics and travelling back towards the poles at depth. We also found a similar pattern emerging for freshwater oceans. These circulation patterns are the opposite of what happens on Earth, and would result in a dramatic warming in the polar regions.

     Dat zegt dus de onderzoeker zelf. Het enige wat ik op mijn artikel kan aanmerken, is dat ik over het woordje “could” heb heen gelezen en dus foutief het woordje “meestal” heb gebruikt in mijn artikel.

     • Ben Dijkhuis zegt

      Our research shows that oceans on other planets with a much higher salinity could circulate in the opposite direction

      Nogmaals, dit gaat over modellen. De Nederlandse vertaling is niet nauwkeurig en suggereert dat er dit soort planeten werkelijk bestaan, terwijl daar geen bewijs voor is.:

      De vertaalde interpretatie zou mijns inziens als volgt beter zijn:
      “Sommige exo-oceanen kunnen veel zouter zijn dan de onze, terwijl anderen juist mogelijk geheel zoutloos kunnen zijn (zoete oceanen dus). ”
      “In de meeste gevallen zou zo’n buitenaardse oceaan zich precies omgekeerd kunnen gedragen t.o.v. onze aardse oceanen.”

     • Olaf van Kooten zegt

      Okee, dergelijke planeten zijn inderdaad nog niet gevonden, maar we kunnen er 100% zeker van zijn dat ze bestaan. Er zijn naar schatting (minstens) tientallen miljarden planeten in de Melkweg (waarvan vele miljarden in de zone waarin vloeibaar water aan het oppervlak kan voorkomen), daar zullen talloze werelden met oceanen tussen zitten. Maar goed, ik was misschien wat te stellig in mijn tekst.

     • Ben Dijkhuis zegt

      OK 😉

 2. Welke exoplaneet heeft dan een 100% bewezen oceaan?

  • Enceladus zegt

   In het artikel wordt volgens mij het begrip exo-planeten niet gebruikt.
   In ons eigen zonnestelsel gaat het met name om ondergrondse oceanen op manen: Europa bij Jupiter en Enceladus bij Saturnus.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Volgens de tekst wel:
    Overigens heeft men uiteraard alleen gekeken naar oceanen op planeten die in de leefbare zone staan van hun moederster – niet te warm en niet te koud.

    • Enceladus zegt

     Je hebt gelijk, daar had ik overheen gelezen. En nee, voor zover ik weet is er nog niet met 100% zekerheid vastgesteld dat een exoplaneet een oceaan heeft. Maar dat lijkt me een kwestie van tijd dat we die vinden.

     groet,
     Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*