22 mei 2024

Is Planet IX gestolen van een andere zon?

The Wild Duck Cluster

De zon is vermoedelijk in een dichtbevolkte omgeving ontstaan, vergelijkbaar met deze Wilde Eendcluster.

Het zal je niet ontgaan zijn: de astronomen Konstantin Batygin en Michael Brown beweren bewijs te hebben gevonden voor een massieve negende planeet die zich schuilhoud in de ijzige buitendelen van het zonnestelsel. Maar waar komt die planeet vandaan? Volgens sommige astronomen zou Planet IX afkomstig kunnen zijn van een ander planetenstelsel en dus een binnendringer zijn – een exoplaneet.

Dat idee is minder vreemd dan het lijkt. Astronomen verwachten immers dat onze zon (zoals de meeste sterren) geboren is in een sterrencluster, waarbij duizenden tot tienduizenden sterren bij elkaar op een hoopje staan. Als zo’n nabije ster dan een planeet heeft in een wijde omloopbaan, dan is de kans 50 procent dat de zon die planeet kan “overnemen” als de twee sterren elkaar passeren.

Natuurlijk is dat niet voldoende: de zon moet niet zomaar een planeet overnemen, maar eentje met precies dezelfde eigenschappen als Planet IX. Dan zakt de kans ineens naar 1 tot 2 procent. Dat lijkt misschien niet veel, maar die kans is nog altijd veel groter dan de kans dat het bewijs voor Planet IX op toeval berust

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  In het laatste geval moeten we Planeet IX dan maar ‘Benjamin’ dopen.

  In het eerste geval wordt het tijd voor een interstellaire oproep: ‘Planeet IX is uitgespeeld en wil graag worden opgehaald uit de ballenbak door zijn moeder.’ 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. De laatste zin sluit mooi af, laten we deze planeet eerst maar eens vinden…Wie weet kan over een half jaar een andere theorie de baanbewegingen aantonen en zijn we voor Piet Snot aan het fantaseren…

 3. Hier nog ander planeet-9 nieuws;

  “Cassini and the Ninth World

  The Cassini spacecraft currently orbiting Saturn has provided us with a wealth of discoveries. It’s mapped the surface of Titan, studied the age of Saturn’s rings, and found liquid water on Enceladus. But because it actively sends and receives radio transmissions to and from Earth, it’s position and movement can be tracked with extraordinary precision. Using the telemetry of Cassini, we’ve been able to determine the position of Saturn to within a mile. That level of precision also means the gravitational influence of other planets and moons can be measured by Cassini, and it may have felt the gravitational pull of the yet undiscovered ninth planet. ”

  https://briankoberlein.com/2016/04/06/cassini-ninth-world/
  en de paper http://arxiv.org/abs/1602.06116

  • Enceladus zegt

   Interessant! Lijkt me dat we dan nog voordat het herfst wordt al bevestiging gaan krijgen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*