23 april 2024

De Kepler-ruimtetelescoop gaat speuren naar verweesde planeten

kepler microlens

Astronomen hebben inmiddels talloze planeten buiten het zonnestelsel ontdekt, ook wel exoplaneten genoemd. De teller staat inmiddels op 5000 detecties (inclusief onbevestigde kandidaat-planeten), naast de acht planeten die ons zonnestelsel hun thuis noemen.

Veel

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Er is vanacht een probleem geconstateerd met Kepler. Na een routine contact-moment bleek dat Kepler zich in ‘emergency mode’ bevond.

    Zie: http://www.nasa.gov/feature/mission-manager-update-kepler-spacecraft-in-emergency-mode/

  2. Zou dit microlenseffect dan niet gebruikt kunnen worden om Planeet X te vinden?
    Ze weerkaatst misschien wel geen zonlicht meer, maar ze beweegt wel voor andere sterren langs.

    • Ja, ik denk dat dat wel zou kunnen. Als je er exoplaneten bij andere sterren mee kunt vinden, dan kan je er ook een planeet in de buitenregionen van het zonnestelsel mee vinden. Alleen is er één probleem: als zo’n ster dan eventjes een dip heeft weet je niet of het komt door Planeet Negen of een planeet die om die ster draait. Ja, komt de dip periodiek voor dan weet je dat het een exoplaneet is en niet Planeet Negen.

Speak Your Mind

*