29 maart 2024

Even over de rotatieassen van Aarde en Maan

De huidige noord- en zuidpool van de maan en de plaats waar de polen drie miljard jaar geleden lagen. Credit: James Keane, University of Arizona; Richard Miller, University of Alabama at Huntsville

De Griekse filosoof Heraclites zei het al in de Oudheid: Panta rhei, oftewel alles is in beweging. Dat geldt niet alleen voor rivieren – ‘je kunt niet twee keer in dezelfde rivier stappen’, zei Heraclites ergens rond 500 voor Christus – maar ook voor rotatieassen. Yep, twee berichten hierover kwamen recentelijk tot mij, de ene over de rotatieas van de maan, de ander over de rotatieas van de aarde. Wat blijkt:

  • dat de rotatieas van de maan ongeveer drie miljard jaar geleden een beetje is gekanteld, zo blijkt uit onderzoek aan de verdeling van het ijs dat in diepe kraters rond de noord- en zuidpool van de maan is gelegen. Dat ijs blijkt niet gecentreerd te zijn rond de huidige polen, maar er 200 kilometer naast. Vanaf de aarde gezien is de noordkant van de maan een graad of vijf naar achteren gekanteld, en de zuidkant evenveel naar voren gekomen en dat schijnt in pakweg een miljard jaar te zijn gebeurd. Bij die verschoven zuidpool drie miljard jaar geleden sloeg op 9 oktober 2009 de LCROSS sonde te pletter, de plek waar nu de krater Cabeus A ligt. Bron: NASA.
  • dat de rotatieas van de aarde ook opschuift – alles beweegt zoals Heraclites zo’n 2500 jaar geleden al stelde – en dat die verschuiving sinds het jaar 2000 een bepaalde kant opgaat en de oorzaak van die verschuiving in richting komt door… de mens! Nee het is geen verlate 1 aprilgrap, onderzoek van wetenschappers van NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) laat zien dat de richting bepaald wordt door twee dingen, te weten het smelten van de ijskappen of Groenland en West-Antartica én de verdeling van de watermassa’s op land en zee. En waar ontstaan die twee dingen weer door: helemaal juist, door de opwarming van de aarde, die door de mens versterkt wordt. Hieronder een afbeelding waarop de verschuiving in de richting van de beweging van de rotatieas van de aarde goed te zien is.aarde Voor de eeuwwisseling schoof de noordpool op richting Hudsonbaai in Canada, met een vaartje van zo’n 7 cm per jaar. Nu gaat ‘ie richting de nul-meridiaan in Greenwich en de snelheid is maar liefst verdubbeld. Hieronder nog een andere afbeelding, waarop te zien is welke verandering in de verdeling van water op aarde er gaande is, sommige gebieden krijgen meer water (in rood aangegeven) en sommige gebieden minder water (in blauw aangegeven).

    Credit: NASA/JPL-Caltech

    Bron: Gizmodo.

Share

Comments

  1. Dick Mesland zegt

    Dit doet sterk denken aan de theorie van Charles Hapgood uit zijn boek van 1953, met een voorwoord van Albert Einstein.
    Ivm met de mogelijkheid dat de zuidpool enige duizenden jaren geleden niet was bedekt door ijs poneerde Hapgood de eart-crust displacement theorie. Deze werd als volgt door Einstein uitgelegd:
    “In a polar region there is continual deposition of ice, which is not symmetrically distributed about the pole. The earth’s rotation acts on these unsymmetrically deposited massa, and produces centrifugal momentum that is transmitted to the rigid crust of earth. The constantly increasing centrifugal momentum produced in this way will, when it has reached a certain point, produce a movement of the earth’s crust over the rest of the earth’s body…” .
    De huidige 14 cm per jaar vind ik verrassend (verontrustend) veel.

    • Enceladus zegt

      Verontrustend? Omdat je vreest dat de as zal gaan kantelen?

      groet,
      Gert (Enceladus)

      • Dick Mesland zegt

        Als de theorie van Hapgood waar zou zijn, dan zou deze verschuiving duiden op het bereiken van een kritisch punt. De werkelijke verschuiving komt pas als er eerst een drempel is overwonnen, de weerstand van de korst t.o.v de rest van de aarde. De daaropvolgende verschuiving is dan catastrofaal.
        Als dit scenario niet aan de orde is, dan verwacht ik dat ook de inclinatie iets verandert. Dan is het minder verontrustend.

  2. En wat te denken van de invloed van niburu of planeet x

    • Enceladus zegt

      Wat dacht je van nihil? Voor zover er in het buitengebied van ons zonnestelsel nog een planeet is, staat die heel erg ver en heeft die dus nagenoeg geen invloed op de aarde. Zelfs giganten als Jupiter en Saturnus die toch vele malen dichterbij staan, trekken echt niet even de aardas uit het lood.

      groet,
      Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*