15 juli 2024

Lancering CRS-8 Dragon met SpaceX’s Falcon 9 én veilige landing raket op zee geslaagd

Gisteravond om 10.43 uur Nederlandse tijd is vanaf lanceerplatform 40 op Cape Canaveral Air Force Station in Florida de Falcon 9 raket van de commerciële ruimtevaartonderneming SpaceX voor de CRS-8 Dragon missie gelanceerd, de achtste ‘Commercial Resupply Services mission‘ die ze in opdracht van de NASA doen om vracht naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Behalve een succesvolle lancering was er nog een heuglijk feit te vieren, want voor het eerst slaagde men er in de eerste trap van de Falcon 9 raket veilig een zachte landing te laten maken op een drijvend platform in de Atlantische Oceaan, het platform genaamd ‘Of Course I Still Love You‘. Het is de tweede keer dat die raket een zachte landing maakt, maar de eerste keer dat dat gebeurde – december vorig jaar – was de landing op het vasteland in Florida, vlakbij de lanceerplek. Vier eerdere pogingen de zware rakettrap te laten landen op het drijvende platform mislukten, maar gisteravond ging het eindelijk goed, zoals de beelden hieronder laten zien.

Ruimtevaartorganisaties zoals SpaceX en Blue origin willen de stuwraketten gecontroleerd laten landen, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat hergebruik moet de ruimtevaart goedkoper maken. De Dragon bevoorradingscapsule van SpaceX werd tien minuten na de lancering losgelaten en is nu onderweg naar het ISS en zal daar over twee dagen aankomen, zondag dus. De capsule bevat een experimentele opvouwbare module, die door de astronauten als extra laboratorium in gebruik zal worden genomen, de Bigelow Expandable Activity Module (BEAM). De vorige CRS-missie met een Falcon 9 raket, de CRS-7 missie juni vorig jaar, mislukte, toen de raket twee minuten na de lancering explodeerde. Je snapt dat Elon Musk, SpaceX’ baas, gisteravond na de geslaagde lancering én landing in jubelstemming was. Hieronder een tweet van hem, waarin hij beelden laat zien gemaakt van de landing vanuit de Falcon 9 raket zelf.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. over hoevéél goedkoper hebben we het hier ??

  normaal = countdown liftoff, zonder bang gaan de eersten al aan het glas
  na losmaken onderste stuwtrap gaan de volgende rijen aan de borrel
  enz.

  nu additionele personeelskosten ivm met én volgen én weer laten landen van de stuwraketten,
  operationele kosten van het drijvende platform met bemanning op de bijbehorende vaartuigen,
  en dit óók in geval van mislukte landing.
  bergingskosten en refurbishment-kosten voor volgende lancering.

  iemand enig idee wat de besparing is,
  en neem dan gelijk ook even eventuele “blast”kosten mee ingeval van toch net niet helemaal failproof bij hergebruik.

  de intentie om het hergebruik te proberen vind ik wel ok hoor.

 2. Om een nieuwe Falcon 9 raket te bouwen heb je 60 miljoen dollar nodig en de brandstof kost $ 200.000,-. Voor een herbruikbare raket heb je naast de brandstof nog wel wat kosten van inspectie van de teruggekeerde raket, maar die bedragen naar schatting een half miljoen dollar. Tel uit je winst. Daarnaast: nu bij de ontwikkeling van deze herbruikbare raket zullen extra kosten worden gemaakt, dat heb je bij ieder nieuw te ontwikkelen product. Maar zodra dat eenmaal ontwikkeld en uitgetest is dalen de kosten aanzienlijk. Zie: http://www.theverge.com/2015/12/24/10661544/spacex-reusable-rocket-refurbishment-repair-design-cost-falcon-9

  Je hebt trouwens een merkwaardig beeld van lanceringen, alsof ze daar in dat lanceercentrum alleen maar lopen te teuten na iedere geslaagde fase van de lancering.

  • ” Je hebt trouwens een merkwaardig beeld van lanceringen ” ….dat is wat eenvoudige jongens zoals ik te zien krijgen bij de lancering. juichende en toastende mensen . ja, op de “scherm-slaven” na natuurlijk.
   —————————————–
   goed artikel plaats je erbij

   de kleine lettertjes zeggen dat dit een hoopvolle verwachting is.
   en dat de zojuist gelandde stuwraket in inder geval nooit meer opstijgt.

 3. Martin Schoenmaker zegt

  Gisteren op het Astroforum Achterhoekweekend het ISS over zien komen met in de achtervolging de Dragon!

  http://s22.postimg.org/aiushk9ip/image.jpg

Speak Your Mind

*