14 juli 2024

Op het randje van de Maagd: NGC 5746

NGC 5746, "edge on galaxy" in het sterrenbeeld Maagd

NGC 5746, “edge on galaxy” in het sterrenbeeld Maagd

De koude,

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Mischien een beetje oftopic, maar wat is nou het verschil tussen een lens telescoop en een spiegeltelescoop.
  En nou snap ik ook wel wat het letterlijke verschil is natuurlijk, maar wat is het verschil in kijken. Ik heb nu een lens telescoopje, een redelijk goedkopen van pak hem beet 250 Euro (ruim fl 500 ) maar ik kan met deze nog net de banden van jupiter zien, en dan moet ik echt mijn best doen. Dus wat ik zoek is gewoon een betere:)
  Groeten,
  Peter

  • Martin Schoenmaker zegt

   Er zijn fora volgeschreven met adviezen. Op Astroforum.nl hebben ze er een wiki van samengesteld. Alle typen telescopen komen aan bod alsmede de voor- en nadelen.

   http://www.astroforum.nl/astrowiki/index.php/Telescopen_en_verrekijkers

   • Ik dank u hartelijk.

    Ps: De reactie van mij mag wel gewist worden nu, heeft niks met het onderwerp te maken.

    • Jan Brandt zegt

     Hé peter,

     Dit soort vragen mogen wat mij betreft ten allen tijden gesteld worden, hoor…naar mijn beschieden mening heeft jouw vraag namelijk, zij het via een intergalactisch omweggetje welliswaar, weldegelijk iets met het onderwerp van mijn blogje….”Astrofotografie en de daarvoor gebruikte methodes en apparatuur” te maken!
     Oh…enne….het onderwerp..”wat voor een telescoop moet ik aanschaffen” is zowel een hele moeilijke…..omdat het aanbod van echte telescopen gigantisch is en zo ook de kwaliteit van dit spul…en tegelijkertijd ook weer een hele makkelijke…omdat het aanbod van echte telescopen zo gigantisch is en zo ook de kwaliteit van dit spul….als je begrijpt wat ik hiermee bedoel?!
     Ofwel….liever een keertje te vaak iets gevraagd dan naar huis gekeerd met een astrospeeltje waar je, om wat voor reden dan ook, niet happy mee bent!!!

 2. Hij is weer he-le-maal mooi Jan, en een erg aanstekelijk verhaal ook, inspirerend en herkenbaar !

 3. Co van Driel zegt

  Ik ben ook blij, dat ik hier weer eens iets lees over telescopen. Ik weet ook wel, dat ik niet zo’n kindertelescoopje van € 29,95 moet nemen. Maar ik zou het wel prachtig vinden om een telescoop te hebben waar je Jupiter en Saturnus en hun manen een beetje redelijk in beeld kan krijgen. Met een beetje geluk misschien ook de planeten Uranus, Neptunus en dwergplaneet Pluto. En niet te vergeten het kleine dwergplaneetje Ceres. Nieuw is een telescoop voor mij onbetaalbaar, dus ik zal het toch met een tweedehands moeten doen. Zeker de laatste maanden nu Jupiter zo goed te zien is aan de hemel zou ik bijvoorbeeld de rode vlek vanaf de aarde willen zien. Te bedenken dat Jupiter bijna 800 miljoen kilometer hier vandaan is.

  • Monique zegt

   Co, je moet je niet teveel erbij voorstellen wat je door een telescoop ziet. Ik heb door mijn telescoop (Meade ETX105mm) niet echt kleuren kunnen waarnemen van de planeten ’s nachts. Hooguit een blauwe lucht rondom de maan voordat het donker wordt. De verschillende oculairs maken het meer interessanter (dichterbij-veraf)

   De opnames die ik maak zoom ik later op de computer nog wat extra in en maak ze scherper (met muziekje eronder)
   Als ik naar Jupiter kijk is het vooral leuk om de stand van die manen rondom te zien. Jupiter kan ik ook langer door het oculair bekijken dan b.v. de volle maan. Volgens mij kun je beter niet te lang door het oculair naar de volle maan kijken want na een minuut zie ik tijdelijk haast geen pest meer met dat oog.
   Vandaar dat ik mijn digitaaltje eraan koppel. Dan kijk ik wel via de display.

   Astrofoto’s vind ik heel mooi om naar te kijken, maar dat is mij te veel werk en bovendien staan er heel veel mooie plaatjes op het internet (net als vele maanfilmpjes op YouTube)
   Toch geniet ik meer van die amateur(maan)filmpjes op YouTube. Het herkenbare geklooi, andere posities vanuit andere landen, de verschillende bewerkingen.

   Een van mijn favoriete filmpjes is van een ouwe Engelsman die maan en Venus overdag filmt met een kleine Meade-70 “instap” telescoop. Ik krijg daar de slappe lach van zodra ik dat geluid erbij hoor. Het lijkt de bonenmaler van mijn Jura koffiemachine wel.

   Zouden zijn buren daar ’s nachts nou niet wakker van worden?

 4. Jan Brandt zegt

  Peter..Co…jullie reactie’s gelezen hebbende krijg ik nu toch best wel een “beetje erg veel jeuk” om alsnog wellicht ende misschien een blogje te wijden aan de basics voor een geslaagde telescopenjacht voor beginners….hmmmmm!!!

  • Ik ben blij dat ik nu eens bijdrage heb geleverd die positief ontvangen word.

   In het verleden heb ik wel eens wat dingen geplaats om reacties uit te lokken waarvoor ik regelmatig een ban heb gehad, voornamelijk over de opwarming waar ik toch een andere opvatting over heb.
   Maar dat behoord vanaf nu tot het verleden.

   Ik ben er overigens nu wel achter gekomen dat als je de sterrenhemel goed wilt bekijken je eigenlijk niet zonder pc/laptop en fototoestel kunt, dus als je dan toch de kriebels hebt gekregen, dan zou ik dat ook betrekken in je zoals als je dat noemt je blog (raar woord overigens)

   Groeten,
   Peter

Speak Your Mind

*