15 april 2024

Grote satelliet van de Melkweg gevonden

Voorbeeld van een ultrazwak dwergstelsel. Dit is niet Crater 2, maar Eridanus II.
Credit: V. Belokurov & S. Koposov

Onderzoekers hebben een groot satellietstelsel van de Melkweg gevonden. Het stelsel is, na de Grote en Kleine Magelhaanse Wolken en het Sagittarius-dwergstelsel, het grootste satellietstelsel van de Melkweg. Het stelsel staat op zo’n 400.000 lichtjaar afstand (vanaf de aarde) en heeft de naam Crater 2 ontvangen. Waarom is dit sterrenstelsel niet eerder ontdekt? Dat heeft alles te maken met zijn lage oppervlaktehelderheid. Astronomen vermoeden dat Crater 2 vooral uit donkere materie bestaat, met maar weinig sterren. Dat is opmerkelijk voor een stelsel van dergelijke grootte (ruim 7000 lichtjaar!). Crater heeft ook een bijzondere vorm: het stelsel is vrijwel rond. Dat betekent dat het stelsel niet eerder zo dicht bij de Melkweg in de buurt is gekomen. Crater 2 lijkt een groepje te vormen met de Crater-bolhoop, de ultrazwakke dwergstelsels Leo IV en Leo V en het normale dwergstelsel Leo II. Schijnbaar bestaat er dus een Crater-Leo groep binnen de satellietstelsels van de Melkweg. Dit groepje is wellicht het restant van een mini-sterrenstelselgroep die is ingevangen door het melkwegstelsel.

Bron: arXiv.

Share

Comments

 1. hoi Olaf en overige schrijvers,

  kunnen we afspreken dat als er bol bedoeld wordt er ook bol geschreven wordt, bijv. BOLhoop,
  als er wordt gedacht aan PLATrond dat we dat dan voortaan een schijf noemen, bijv spiraalstelsel of het universum voor zover we daar geloof aan hechten.
  dat we het een ovaal noemen als er wordt gedacht aan een ei of pruimenvorm,
  en dat we een ellips schrijven als we een opgerekte schijf bedoelen, PLAT dus.

  bij voorbaat dank en ik meen te mogen schrijven, namens iedereen.

  en aub niet met een analoog van de dooddoener komen,
  ja maar sterrenkijkers noemen alles wat zwaarder is dan helium een metaal.

 2. Olaf van Kooten zegt

  Ik neem aan dat je het hebt over het woordje “rond”? Dat is in deze context een vaag begrip, dat geef ik toe, maar uit het bronartikel wordt niet direct duidelijk of het om een schijf of een bol gaat.

  En over dooddoeners: dat astronomen alles zwaarder dan helium een metaal noemen is nou eenmaal een feit en daar kunnen wij ook niets aan doen 😛

Speak Your Mind

*