26 september 2018

Is Alpha Centauri het beste doelwit voor baanbrekende ruimtemissie?

De nachthemel boven het La Silla observatorium van de ESO in Chili. Het bekendste sterrenbeeld van de zuidelijke sterrenhemel, het Zuiderkruis, is mooi zichtbaar. Rechtsonder vindt je Alpha Centauri.

De nachthemel boven het La Silla observatorium van de ESO in Chili. Het bekendste sterrenbeeld van de zuidelijke sterrenhemel, het Zuiderkruis, is mooi zichtbaar. Rechtsonder vindt je Alpha Centauri.

Het klinkt als science fiction, maar een groepje wetenschappers en ingenieurs hebben het serieuze plan opgevat om een vloot kleine ruimtesondes naar nabije sterren te sturen! Het totale budget voor het plan bedraagt zo’n 100 miljoen euro en het is de bedoeling dat de ruimtescheepjes versneld worden tot zo’n

Reacties

 1. Er is nog een ander klein probleem. Je kunt met je sondes niet communiceren. Een boodschap sonde>aarde duurt ruim 4 lichtjaar, het antwoord op die boodschap naar de sonde nog veel langer omdat de sonde vrolijk doorvliegt en 8 lichtjaar verder staat, namelijk 4 lichtjaar voor boodschap naar aarde en ruim 8 lichtjaar voor een antwoord. De sondes moeten dus volledig autonoom kunnen werken, even een correctie doorsturen is er niet bij. En dan maar hopen dat er tussen aarde en de bestemming er niets is wat de sonde kan beschadigen.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Lichtjaren zijn geen tijdlengte, maar een afstandsmaat. Iets kan dus geen 4 lichtjaar duren. Net zo goed als dat een uur niet zwaarder weegt dan een kwartier of het oppervlak van een voetbalveld niet meer tijd in beslag neemt dan het oppervlak van een trampoline.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Officieel misschien wel, maar ik ben het een keertje niet helemaal met je eens 🙂

    Stel Hubble maakt een foto van een supernova en ze vermelden erbij “op 10 miljard lichtjaar”. Dan weet je eigenlijk niets over de afstand, maar veel over de tijd. het licht heeft er 10 miljard jaar over gedaan om ons te bereiken, en we kijken 10 miljard jaar terug in de tijd. Maar om iets te hebben aan de factor “afstand” zal je toch echt aan het rekenen moeten slaan. Alleen dan kan je achterhalen op welke afstand de nova stond toen hij boem ging, en de werkelijke afstand waar het zich “nu” zou moeten bevinden. Je zal dus moeten corrigeren voor de expansie van het heelal.

    De situatie die Joop aangeeft is in die zin toch helemaal niet gek? Communicatie zal met de snelheid van het licht reizen. De bestuurders van de rovers op Mars weten ook dat de boodschappen minstens 20 minuten onderweg zijn. Zij hebben het ook over “lichtminuten” en ik denk dat het ze worst is wat dat in kilometers zal betekenen, maar niet voor de vertraging in tijd. En die info heb je direct als je met lichtminuten/seconden werkt. De factor afstand is van ondergeschikt belang, ook al is 20 lichtminuten formeel een afstandsmaat en geen tijdlengte.

 2. Het klinkt als science fiction, maar een groepje wetenschappers en ingenieurs hebben het serieuze plan opgevat om een vloot kleine ruimtesondes naar nabije sterren te sturen! Het totale budget voor het plan bedraagt zo’n 100 miljoen euro

  100 miljoen is slecht geld dat beschikbaar wordt gesteld voor onderzoek de werkelijk missie zal veel en veel meer gaan kosten.

 3. Jeroen van Gastel zegt:

  Welke ster staat dan vervolgens weer dichtbij Alpha Centauri. Sol natuurlijk maar mogelijk ook een andere zodat er een extended mission kan komen met een nieuw target.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.