6 december 2023

Psychologen gaan het ‘overview effect’ van astronauten bestuderen

Credit: NASA

Het is al lange tijd bekend dat astronauten, die in de ruimte of vanaf de maan naar de aarde kijken een moment kunnen meemaken waarop ze helemaal overweldigd worden van verwondering en ze een soort van perspectief-veranderende bewustwording schijnen te ondergaan. Dat fenomeen wordt het ‘overview-effect’ genoemd, een door Frank White in 1987 geïntroduceerde term. Deze week werd bekend dat psychologen van het University of Pennsylvania’s Positive Psychology Center het effect nader gaan bestuderen. Doel hiervan is niet alleen om te kijken welke invloed het effect heeft op lange missies, onder andere naar Mars, maar ook hoe het effect bereikt kan worden door niet-astronauten, door mensen op aarde. In maart werd al een artikel gepubliceerd met bevindingen, maar het onderzoek gaat voort. De groep psychologen, die onder leiding staat van David Yaden, hoopt dat bij toekomstige missies psychologie een vast bestanddeel van de voorbereiding gaat worden, om de astronauten te trainen langdurig in een omgeving te leven die ver van de aarde verwijderd is. Bron: Universiteit van Pennsylvania.

Share

Comments

  1. Zo een overview-effect kan men ook krijgen na inname van een hallucinogeen (bijv. paddo trip): een immense en diepe verwondering voor de natuur, de kosmos waarbij een gevoel van ultieme verbondenheid centraal komt te staan. Dit gebeurt weliswaar onder invloed doch psychologisch-neurologisch gezien komt het op hetzelfde neer: het bewustzijn komt op een ander niveau terecht….
    Dit heeft hoogstwaarschijnlijk een impact op lange termijn omdat de ervaring niet wordt uitgewist. Het feit dat zo een ervaring een plaats in het geheugen krijgt, is zo een overview-effect een kandidaat voor associaties met andere (toekomstige of eerdere) ervaringen uit het persoonlijk leven. Op deze manier is zo een ervaring enigszins (onbewust) sturend en vormend.

  2. Mensen die zich hier actief mee bezig houden noemen zichzelf psychonaut…

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d