Site pictogram Astroblogs

Nou weten we eindelijk waar Big Bird vandaan komt: de blazar KS B1424-418

De blazar KS B1424-418, die in 2012 en 2013 een uitbarsting meemaakt. Credit: Nature Physics (2016) doi:10.1038/nphys3715

In 2012 ontdekte men met IceCube, een neutrino-detector van één kubieke kilometer in het ijs van de Zuidpool, een neutrino met een gigantische energie van maar liefst 2 Peta elektronvolt (da’s 2 x 10^15 elektronvolt!), een neutrino dat de bijnaam Big Bird kreeg. In 2014 had men wel in de gaten dat Big Bird niet van de zon kwam, niet van een bron vanuit de Melkweg, maar dat ‘ie afkomstig moest zijn van een blazar, een quasar wiens energierijke straalstroom of jet recht op de aarde gericht is – een straalstroom die komt van het actieve superzware zwart gat in het centrum van het betreffende sterrenstelsel. Welke blazar dat precies was dat was toen niet bekend, er waren zes kandidaten. Verder onderzoek heeft nu aan het licht gebracht dat één van die zes blazars inderdaad het sterrenstelsel is waar Big Bird vandaan komt: de blazar genaamd KS B1424-418 (zie afbeelding hierboven). Voor de bevestiging van de bron is gebruik gemaakt van gegevens van radiotelescopen, die naar dit actieve sterrenstelsel hebben gekeken. Voor 2012 was dit een rustig stelsel, maar ten tijde van de detectie van Big Bird met IceCube bleek het een blazar uitbarsting mee te maken en Big Bird was daar één van de resultaten van.

Big Bird, waargenomen door de detectoren van IceCube. Credit: IceCube Collaboration.

Met deze bevestiging van diens oorsprong is Big Bird het allereerste kosmologische neutrino, het neutrino waarvan met zekerheid kan worden gezegd dat het van buiten de Melkweg komt. Een wetenschappelijk artikel hierover verschijnt binnenkort in Nature Physics. Bron: Phys.org.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten