3 december 2023

Voorjaarsbijeenkomst werkgroep Astrofotografie 23 April 2016

Vermaard planeetfotograaf John Sussenbach in volle aktie tijdens de landelijke astrofotgrafiedag op 23 April 2016 in Oss

Lang naar uitgekeken en vandaag was het dan weer zover….de (zoveelste)  landelijke bijeenkomst van de eredivisie der amateurastronomie…de voorjaars-editie van de  astrofotografie-dag der lage landen,  zoals altijd gehouden  in ’t oude theater te Oss.

Vanochtend zo rond een uur of negen op pad gegaan tesaam met zeer gewaardeerd naamgenoot, Astroblogs en ook tevens Astrofotografie-collega Jan heuser om ergens halverwege de rit erachter te komen dat we, al noest “zware astrofotografie-zaken besprekend”,  zomaar vergeten waren om bij Oss de snelweg af te gaan…..”Hé..kijk nah…..Best/Eindhoven????….Eh….volgens mij zijn wij, stelletje ouwe astrokletswijve, zomaar een brabants dorpje te ver gereden”..hihi!! Maar goed, nadat wij de juiste koers naar “het centrum van het Astrofotografisch universum” weer hadden hervonden waren we in no time op de plaats onzer uiteindelijke bestemming.

Tja….ik heb al vaker over deze halfjaarlijks terugkerende heerlijke astro-happening geschreven en ook nu was het weer een zeer plezante mengelmoes van fijn gelijkgestemd publiek, prima line up aan sprekers en ook nog eens hele leuke kudde aan leveranciers van zeer verleidelijk astrospeelgoed. Wat dat laatste betreft heb ik mij zeer aangenaam laten verleiden tot het aanschaffen van een kek stukkie Baader astrosolar. U weet wel, van dat hele dunne glimmende spul waar je van die mooie objectief zonnefilters van kunt maken. Ga ik gebruiken voor een zonnefilter voor mijn 20cm F6 Newton,  welke ik van plan ben in te zetten tijdens het waarnemen/fotograferen van de Mercurius-overgang op 9 Mei aanstaande!!!

Het voor elk wat wils-programma omvatte o.a. een zeer gepassioneerd “hoe ben ik in deze waanzinnige hobby verzeild geraakt-verhaal   astro-groentje Rob Doolaard, een verslag van de de akelig boeiende  en moeilijke kunst van het fotograferen van details op en onderlinge verduisteringen van de vier grote manen van Jupiter, gegeven door de meester der Planeetfotografie John Sussenbach en een prachtige lezing over plus dito opnames van het Noorderlicht.

Aan het eind van deze bijeenkomst is er altijd traditiegetrouw  gelegenheid voor het laten zien van zogenaamde meegebrachte eigen opnames door de aanwezige leden. Iets waar ook uwer nedrig scribent alweer jaren en jaren tot zijn eigen schrik (immer geplaagd door planken…nou ja.. zeg maar eerder dikke vette balken-koorts!!) en toch ook weer tot zijn grote genoegen (als ik eenmaal op het schavot..eh…toneel sta en op dreef ben, vind ik het zo LEUK!!!) dankbaar gebruik van maak…..waarbij mijn onderwerp c.q.  getoonde opname-keuze, me dunkt op z’n minst…eh…”zeer gevarieerd” mag worden genoemd.

Overigens was ik niet de enige Jan uit Dordrecht die deze glorieuze middag het schavot betrad,  want ook die andere Jan uit Dordrecht, collega Jan Heuser, had, zoals altijd weer,  een zeer oogstrelende collectie recent geschoten opnames bij zich…waarbij ik persoonlijk het timelapsje van een fluks tussen de Uilnevel (M97) en M108 (melkwegstelsel in de Grote beer) doorbewegende komeet Panstarrs echt het topstuk vond!!! Op het astroblogje van zijn hand van gisteren is de originele opname te bewonderen. Wat trouwens ook heel bijzonder was…dat was een door iemand, heb even zijn naam niet gehoord, over 17 jaar(!!) met zes veschillende telescopen en vier verschillende (film en CCD) camera’s geschoten meegebrachte  timelaps-opname van de  ster van Barnard……waarbij je echt prachtig deze zeer dichtbij de zon staande (op iets van 6 lichtjaar) snelle ster tussen zijn/haar collega zonnen door kon zien rennen.

Afijn…al met al was ook deze astrofotografie bijeenkomst weer een lust voor alle zintuigen en dus is het aftellen voor de volgende..de najaarseditie…voor mij al weer vrolijk begonnen!!!

Share

Comments

 1. Jan Heuser zegt

  Jan, ik vond het ook zeer aangenaam samen met jou daar aanwezig te zijn. Op naar de volgende editie.

 2. Jurgen Kobierczynski zegt

  Ik vind een fascinerend stukje astrofotografisch materieel dat je daar op de middelste foto op tafel hebt staan.
  Wat is het?

  • Jan Brandt zegt

   Haha…Jurgen, geniale en opmerkzame “anomalie-spotter”…..laat ik dit plaatje maar omschrijven met de kreet “wakker-makertje/aandacht-trekkertje”….Om te voorkomen dat het aanschouwend publiek een beetje moe en murft dreigt te geraken van de zoveelste prachtige wezenloos kleurrijke (saaie) astro-opname…pleur ik er bij mijn lezinkjes soms wel eens voor de leut een plaatje tussen van die andere hobby van mij…. oud ijzer van het Merk Citroën.
   Maar….toch zit er wel een kleine, toegegeven lichtelijk vergezochte, connectie tussen dit plaatje en de edele wetenschap der sterrenkunde. Want met een beetje mazzel wordt dit het nieuwe motorblokje van mijn “astronomisch transportmiddel” te weten die gele besteleend….enne….een 2CV-vriendje van mij gaat voor mij van dit eendenblokje, omdat het kan en omdat het lollig is, een zwaar opgevoerde versie bouwen opdat ik nog sneller naar mijn astronomische werkplek kan sjezen en dientengevolge ook meer tijd overhou voor langere belichtingstijden..ja…ja..!! Nu haalt zijn extreem zwaar gekietelde 1964 425cc 15pk eend..maar liefst 146km/uur op de GPS, maar dat vind ik dan wel weer een beetje erg “astronomisch overdadig”. Edoch kunnen we strakkies toch wellicht in Nederland des nachts niet alleen de groene flits waarnemen maar nu ook de gele flits!!

 3. Jan I, bedankt voor het maken van dit leuke verslag, Jan II bedankt voor ’t samen met Jan I daarheen gaan en daar in ’t Oss het Dordtse astrofotografische vaandel hoog te houden. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: