24 februari 2024

Duits-Nederlandse impuls voor zwaartekrachtsgolvenonderzoek

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen tekent de samenwerkingsovereenkomst. Links premier Rutte. Credit afbeelding: NIKHEF

Vandaag hebben Nikhef en het Duitse Albert-Einstein-Institut in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte een verklaring ondertekend om de wetenschappelijke en technologische samenwerking op het gebied van zwaartekrachtsgolvenonderzoek verder te versterken. Plan is ook om een gezamenlijke visie op een nieuwe (derde generatie) detector voor zwaartekrachtsgolven te ontwikkelen. De ondertekening vond plaats tijdens de Hannover Messe 2016, de grootste technologiebeurs ter wereld.

Op 11 februari dit jaar maakten wetenschappers bekend dat zij voor het eerst direct zwaartekrachtsgolven hadden gedetecteerd. Nederlandse wetenschappers waren nauw betrokken bij deze baanbrekende ontdekking en hebben cruciale bijdragen geleverd aan de validatie van de meting, de data-analyse van deze zwaartekrachtsgolven, en werkten mee aan de astrofysische interpretatie. Sindsdien is dit onderzoeksgebied in een stroomversnelling terecht gekomen. Terwijl het zwaartekrachtsgolvenonderzoek onverminderd doorgaat met de huidige infrastructuur, is het dringend noodzakelijk om alvast een visie te creeëren voor een nieuwe generatie van detectoren.

Impressie van de Einstein Telescope in Limburg. Credit: NIKHEF.

Eén van de meest veelbelovende toekomstige projecten is de ‘Einstein Telescoop’ (ET), een detector die veel nauwkeuriger kan meten dan de huidige instrumenten. Het doel van de nu getekende samenwerkingsovereenkomst tussen Nikhef en het Duitse Albert-Einstein-Institut (AEI) is om te komen tot een gezamenlijke visie op het zwaartekrachtsgolvenonderzoek en op de ontwikkeling van nieuwe detectoren. Een belangrijk onderdeel van de samenwerking zal zijn om gezamenlijk onderzoek te doen naar een mogelijke locatie voor een toekomstige detector in Europa. Dit zal onder andere in de vorm van haalbaarheidsstudies gebeuren, waarbij het Duits-Nederlandse grensgebied in Zuid-Limburg en Nordrhein-Westfalen een te onderzoeken locatie is. Nikhef-directeur Stan Bentvelsen is enthousiast: “Nikhef en AEI zijn beide zeer actieve spelers op het gebied van zwaartekrachtsgolvenonderzoek, met brede expertise in zowel instrumentatie als analyse en interpretatie van meetgegevens. Het bundelen van de Duits-Nederlandse krachten zal de gezamenlijke positie in dit onderzoeksgebied duidelijk versterken.” Programmaleider Jo van den Brand is blij met de internationale steun: “De wereldwijde gemeenschap van wetenschappers op het gebied van zwaartekrachtsgolvenonderzoek ondersteunt dit initiatief om een gezamenlijke visie op een nieuwe generatie detector te ontwikkelen. Europese collega’s zijn bovendien betrokken via het Astroparticle Physics European Consortium (APPEC). Het is geweldig dat we nu zo snel door kunnen na de eerste detectie.” Bron: NIKHEF.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Ik zou bijna grappen gaan maken over hoe Rutte bij de eerstvolgende verkiezingen de invloed van electorale zwaartekracht op het zetelaantal van zijn partij zal gaan ondervinden. Maar “ha-ha-ha” hard lachen om alles, dat laat ik toch maar aan Rutte over. 😉

  groet,
  Gert (part time politieke plaaggeest)

 2. Zou mooi zijn als die Einstein Telescoop er komt en gezien de overeenkomst met de duitsers zal het wel wat meer kans in de EU maken om subsidie te gaan krijgen. Kosten worden al op 1 miljard geschat, maar dat zal wel weer wat gestegen zijn in de tussentijd.
  Deze detector moet ook onder de grond komen om ruis van kosmische straling nog meer uit te sluiten.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Einstein_Telescoop

 3. Meteen al een klusje om uit te zoeken voor Rutte, Gravitars of Black holes….
  http://motherboard.vice.com/read/did-ligos-gravitational-waves-really-come-from-merging-black-holes
  met link: http://arxiv.org/pdf/1602.07309v2.pdf

Speak Your Mind

*