19 december 2018

Aanwijzingen gevonden voor vulkanisme onder ijs in verre verleden van Mars

Mineralen (kleur) verraden vulkanische activiteit onder ijs in het verre verleden van Mars.

Mineralen (kleur) verraden vulkanische activiteit onder ijs in het verre verleden van Mars.

Lang geleden werd een veel groter deel van het Marsoppervlak door dikke lagen ijs bedekt, en kwam er onder dat ijs vulkanisme voor. Dat blijkt uit metingen met de gevoelige CROSM-spectrograaf van de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter.

In het gebied Sisiphy Montes op het zuidelijk halfrond van Mars (tussen ca. 55 en 75 graden zuiderbreedte) zijn in het verleden al merkwaardig gevormde bergen ontdekt die qua structuur doen denken aan vulkanen onder ijs. Bij zulke vulkaanuitbarstingen worden grote hoeveelheden as de ruimte in geblazen, soms op explosieve wijze – dat was bijvoorbeeld ook het geval bij de IJslandse vulkaan

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.