21 maart 2019

Een avondje astrofotografisch tijdreizen…….

De grote Orionnevel, gefotografeerd op Ilford HP5, 27 DIN zwart-wit kleinbeeld film.

De grote Orionnevel, gefotografeerd op Ilford HP5, 27 DIN zwart-wit kleinbeeld film.

Yep…..ik geef het (alweer) volmondig toe, ik ben een m(J)an met een behoorlijke zwak voor het verleden. Kan ook eigenlijk niet anders als je

Reacties

 1. ”Maar meneer toch, Er staat toch helemaal nietzz op het negatief, behalve een paar lullige puntjezzz…zeker vuiltjezzz op de lenzzz”…. Nee eikel, je hebt net…grrrr….met je hoegenaamde duffe “vakman-schaar” mijn zwaarbevochten opname van het Zevengesternte (Messier 45) doormidden geknipt…..aaaarrrrghhhhhh!!!”

  🙂 🙂 🙂
  ha ha ha. Geweldig jan

  • http://Jan%20Brandt zegt

   Morge Jan, TJa…nu kenne we er om lachen…maarre….er is toendertijd echt, zo kan ik mij nog eng goed voor de geest halen, is er echt menig astrofotografisch traantje gelaten bij het trots(??) aanschouwen van de naar de kloten geknipte “verse negatieven buit”..hihi!! Gelukkig loopt er tegenwoordig (hopelijk..oeps!!) niemand rond met noeste en woeste plannen “om effe de haakse slijper in mijn CMOS’je” te zetten….yihaa..lang leve de vooruitgang!!

 2. Charon http://Charon zegt

  Ha die Jan !
  Je hebt me door jouw fantastische stukje ook tijd laten reizen ! Ilford HP5 , jaaa dat was een begrip. En ja mijn ZENIT-B ligt op zolder in een doos te verstoffen. Jan, je bent geen steek veranderd, ik hoorde je stem tijdens het lezen van je stuk(je) en meermalen schoot ik hardop in de lach. Je bent toch wel een nostalgicus pus sang. Iets wat je trouwens 35 jaar geleden ook al was ! En dat mag ik graag, het is herkenbaar.
  Jan , dank voor je tijdreis en je humor en je stukje is klasse , CHAPEAU !!! , Ron

  • http://Jan%20Brandt zegt

   Gegroet, mijn waarde oud stadsgenoot en tevens ook zeer geacht oud astro-collega…(ja..ja…die foto van die andere waarde oud stadsgenoot c.q. zeer geacht oud collega Mario Pinto, is hiervan het knallend bewijs!!).

   Mijn dank voor de vriendelijke woorden…enne…het (schrijf)genoegen is geheel de mijne, hoor….maarre….mot nu toch wel effe…eh..enigszins zorgelijk nadenken over jouw zinsnede dat ik “vroegah”, 35 jaar geleden toen ik bij wijze spreke pas geboren was, ook al last had van “nostalgische neigingen”…..riekt wel naar een typisch gevalletje van wel erg vroeg oud…hihi!!!

 3. Zeer plezant verhaal over die goede oude ‘natte zwart wit’ tijd Jan! Toevallig gisteren ook nog iets meegemaakt dat refereert aan die goeie ouwe tijd, toen alles nog goed was – hahaha. Ik was met ‘t gezin op de Geuzenfeesten in de megapolis in Zeeuws-Vlaanderen genaamd Biervliet – hips – en daar was een rommel- en ambachtsmarkt gaande. Op die markt kwam mijn schoonzoon Marien een ouwerwetse Polaroid camera tegen, zo’n ding die instant foto’s maakt die ter plekke zichzelf ontwikkelen. Die camera heeft ‘ie voor een paar euro gekocht. Er zaten geen losse foto’s bij (geen rolletjes), maar hij kreeg wel een website waar je die kunt bestellen. Hij gaat dus binnenkort weer echte Polaroids nemen. 😀

  • Monique http://Monique zegt

   Arie in Biervliet, ik in Franeker (Eise Eisinga Planetarium) In de Astrocorner meer daarover. Het planetarium heeft een flinke opknapbeurt gehad (bijna klaar) In de Planetariumkamer bleek onder de blauwe verflaag nog de originele kleur te zitten. Die hebben ze helemaal weer hersteld. Ik vind het knap werk wat die Eisinga door zelfstudie allemaal uitgevogeld heeft. Die moet toch haast wel hoogbegaafd zijn geweest. Het is ook een museum met hele mooie astronomische instrumenten. Wat ik zelf wel grappig vond was het reisplanetarium in blik Smiley
   en de orreries (groot en klein)

  • http://Jan%20Brandt zegt

   Arieeeee,
   Zucht…..mot nou niet gekker worden, zeg….Polaroid???????
   Jemig de pemig……da’s echt een compleet geweldige zotte vondst…..en dat daar nu nog gewoon spullen voor te krijgen zijn, wow.!!….
   Eh, zeg maar die tegen die maffe schoonzoon van je dat ik dat ding ook graag eens voor de lol en de nieuwsgierighied van dichtbij in aktie wil zien. Ik ken die dingen eigenlijk alleen maar van de TV-reclames van toendertijd en heb dus zo ding nog nooit van dichtbij in het echie gezien.
   Hmmmm, Wat zou zo’n “kreng” achter een telescoop doen??? Oeps… en hup daar gaat ie weer overboord, mijn zo-even nog ozo plechtige gedane belofte dat mijn astrofotografische blik nu definitief op de toekomscht gericht zou zijn…Het nieuwsgierige mentale vleesch is zwak, zullen we dan maar zegge!!!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: