20 maart 2019

Maandag 9 mei: overgang van Mercurius over de zonneschijf

De Mercuriusovergang op 9 mei. Credit: Hemel.waarnemen + Astronomie.nl

De Mercuriusovergang op 9 mei. Credit: Hemel.waarnemen + Astronomie.nl

In de middag en avond van maandag 9 mei vindt een Mercuriusovergang plaats. De planeet Mercurius beweegt van 13.12 uur tot 20.41 uur precies tussen de aarde en de zon door en steekt als een donker stipje af tegen de heldere zonneschijf. Er is een verrekijker of telescoop met een speciaal filter nodig om de overgang te kunnen volgen. Experimenteren met bijvoorbeeld een verrekijker en een eclipsbril is gevaarlijk, aldus Marc van der Sluys van de website hemel.waarnemen.

Het maximum van de overgang is rond 16.56 uur. Dan bevindt Mercurius zich het dichtst bij het midden van de zonneschijf. Op dat moment staat de zon circa 38 graden boven de horizon. Daardoor is de overgang in onze streken bij helder weer goed zichtbaar.

mercuriusovergang_20160509
Mercurius lijkt aan de hemel ruim 150 keer kleiner dan de zon. De overgang is hierdoor niet met het blote oog te zien. Er is een verrekijker of telescoop met een speciaal beschermend filter nodig om de overgang te kunnen volgen. Experimenteren met bijvoorbeeld een verrekijker en een eclipsbril kan volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com erg gevaarlijk zijn. Veel publiekssterrenwachten zijn open en ook diverse universiteiten (RuG, UvA, UL, RU) organiseren een kijkmiddag met speciale, veilige kijkers. Door het donkere stipje voor de zon bereikt slechts 0,004% minder zonlicht de aarde dan normaal, wat geen merkbare invloed heeft.

Reacties

 1. http://Martin%20Schoenmaker zegt

  Voor de Regio Twente kan ik de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop aanraden!

  http://www.cosmossterrenwacht.nl/cms/9-mei-2016-mercuriusovergang-over-de-zon/

 2. http://rudiev zegt
  • http://henk zegt

   leuk, stukje damesheup met 2 moedervlekken.

  • http://henk zegt

   ik zie dat mercurius inmiddels een eind (van links naar rechts) is opgeschoven maar de moedervlek van bijna uiterst Rechtsboven een eind naar Linksboven is opgeschoven,
   roteert de zon van rechts naar links ??

 3. http://Jurgen%20Kobierczynski zegt

  Ik heb het begin van de transit kunnen opnemen:

  https://www.youtube.com/watch?v=gNzyTAVPo0o

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: