17 juni 2024

De Mercuriusovergang gekiekt vanaf Sterrenwacht Mercurius!

Planeet Mercurius aan het begin van "de grote overtocht"!

Planeet Mercurius aan het begin van “de grote overtocht”!

Tja…lieve dames ,beste heren….er zijn soms van die dingen in het leven waar je

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Lisa van Wijk zegt

  Het was een schitterende ervaring Jan. Dan te bedenken dat we in Nederland pas weer in 2039 de volgende overgang hebben. Bedankt voor het geduld en de gelegenheid om mijn eerste astrofoto te maken. Hoe geweldig was het geweest als we tussendoor nog even een groot ruimteschip hadden gespot 🙂

  • Ik weet niet of doe 2039 juist is. De eerstvolgende kans om Mercurius voor de zon langs te zien draaien is op 11 november 2019, en dan pas weer op 23 november 2032, zo lees ik op Internet en hoorde ik op RTV Rijnmond.

   • Lisa van Wijk zegt

    Ja Arie, ik appte Jan gisteravond al dat m’n rekenwerk nogal wat te wensen had overgelaten. Maar gelukkig heb ik meer verstand van…..ja, van wat eigenlijk 😃

 2. Lisa, gefeliciteerd met jouw Astroblogs-primeur en direct een zeldzaam verschijnsel te pakken, dat je mooi hebt vastgelegd op de gevoelige plaat. Ik kwam zelf om 18.00 uur thuis van mijn werk. Snel even m’n compacte Meade ETX-70 gepakt en opgesteld en snel naar de zon gekeken, die bij mij thuis de toppen van een groepje bomen naderde. Mercurius was goed te zien, ietsje rechtsonder van het midden van de zon. Hieronder een mercurius-transitie-selfie – betere foto’s heb ik even niet voorhanden. 😀

  arie

  • Lisa van Wijk zegt

   Ahhhh een man met een missie, zo aan dat zelfje te zien. Ik vond het een rete interessante gebeurtenis. Op naar de volgende keer, al duurt dat dan weer even….

 3. Martin Schoenmaker zegt

  Gisteren ben ik (uiteraard) ook aan het observeren geweest. Gelukkig had ik mijn papadag en kon ik tussen mijn vader-taken door de camera en telescoop in de gaten houden.

  Hier een filmpje van het begin van de overgang. Dit filmpje was in werkelijkheid ruim 4 minuten lang, maar ik heb het 10x versneld. Het is gemaakt door mijn compact camera door het oculair van mijn telescoop te laten filmen.

  https://www.youtube.com/watch?v=kn7XoAQ98ZM

Speak Your Mind

*