24 februari 2024

Grote inslagen zijn normaal voor aardeachtige planeten

Giant impact

Tijdens de ontstaansperiode van aardeachtige planeten zijn kolossale inslagen heel normaal. Dat blijkt uit computersimulaties van NASA-onderzoekers die gepubliceerd zijn in The Astrophysical Journal.

Aardeachtige planeten onstaan door samenklontering van kleinere brokstukken. Naarmate de hemellichamen groter en groter worden, vinden er ook steeds meer zware onderlinge botsingen plaats. Onze eigen aarde is kort na haar ontstaan bijvoorbeeld zo goed als zeker geraakt door een andere protoplaneet ter grootte van Mars; uit de brokstukken van die botsing ontstond de maan.

Eerdere computersimulaties van de vorming van aardse planeten hielden wel rekening met het samenklonteren en aangroeien van materiaal, maar niet met het fragmenteren van hemellichamen als gevolg van zulke botsingen, voornamelijk omdat dat veel te veel computertijd en -rekenkracht vergt. De NASA-onderzoekers hebben nu nieuwe simulaties uitgevoerd waarbij w

Share

Speak Your Mind

*