1 maart 2024

Briljante Canadese tiener ontdekt Maya-stad door naar de sterren te kijken

 

William Gadoury op bezoek bij de Canadian Space Agency

William Gadoury op bezoek bij de Canadian Space Agency

William Gadoury is een 15-jarige jongen uit

Share

Comments

 1. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Ik zag het vandaag voorbijkomen ja, echt fantastisch voor (en van) die jongen. Daar gaan we, hopelijk, inderdaad nog veel meer van horen! Het is bovendien wel eens verfrissend om de termen Maya’s en Sterren aan elkaar gekoppeld te zien zonder 2012- of Nibiru-nonsens 😛

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Helemaal mee eens. En deze whizzkid heeft in één klap onomstotelijk bewezen dat de Maya’s zich zeer bewust waren van de sterren. Daar is geen speld meer tussen te krijgen. Ook is hiermee bewezen dat de Maya’s in staat waren afstanden te meten en dat zelfs op tamelijk grote schaal. Anders hadden ze hun steden nooit kunnen laten matchen met de sterren van hun sterrenbeelden.

   Kortom: die knul is gewoon briljant!

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • rudiev zegt

    Dat heeft deze knul niet bewezen hoor, het is allang bekend dat de maya’s zeer gedreven astronomen waren met observatoriums en dat ze bepaalde astronomische gegevens ook bijhielden. 🙂

  • rudiev zegt

   Als je geen 2012 of niburu onzin wilt zien moet je gewoon niet de mainstream media volgen 🙂 , die hebben van 2012 en het einde van de wereld een belachelijk gegeven gemaakt. 2012 was gewoon een einde van één van de 5 periodes van de lange telling kalender(of hoe het ook precies heet). Deze kalender duurt bijna 26.000 jaar, de precessie, welke opgedeeld is in 5 periode van zo’n 5200 jaar, 2012 was simpel een einde van zo’n periode, mits de omrekening van kalenders correct was. Het einde van de wereld had niets met 2012 te maken, maar sommige vonden het nodig om de laatste tekeningen van de dresden codex, die een einde van de wereld laten zien, aan 2012 te koppelen.

 2. Martin Schoenmaker zegt

  Ik heb toch wel een flinke dosis scepsis bij dit artikel. Het klinkt me allemaal net te fantastisch om waar te zijn. Het is bijna een script uit een nog uit te brengen Indiana Jones of Tombraider…

  Ik las ook ergens een commentaar dat de bewuste plek in de Jungle in 2006 ook al eens is aangewezen als mogelijk Maya-locatie door de Google Maps community.

  De locatie: https://goo.gl/maps/P8wYmygKjG52

  • Jurgen Kobierczynski zegt

   Ik heb zojuist dit bericht gelezen van David Stuart, Director at The Mesoamerica Center-University of Texas at Austin, Professor at University of Texas at Austin Department of Art and Art History and Director at Casa Herrera

   “This current news story of an ancient Maya city being discovered is false. I was trying to ignore it (and the media inquiries I’ve been getting) but now that it’s up on the BBC’s website I feel I ought to say something.
   The whole thing is a mess — a terrible example of junk science hitting the internet in free-fall. The ancient Maya didn’t plot their ancient cities according to constellations. Seeing such patterns is a rorschach process, since sites are everywhere, and so are stars. The square feature that was found on Google Earth is indeed man-made, but it’s an old fallow cornfield, or milpa.”

   https://www.facebook.com/david.stuart.520?fref=nf&pnref=story.unseen-section

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Oeps, ik zie nu jouw bericht pas. Ik ga even lezen wat David Stuart nog meer heeft te melden.

    Opmerken dat er overal sterren en ook overal plaatsen zijn, is wel erg kort door de bocht.
    Zie maar eens dat je 23 sterrenbeelden precies kunt matchen met alle steden van een oude cultuur.
    Ik zou zeggen: laat maar eens zien dat het steelpannetje valt te matchen met oude Romeinse plaatsen.
    En als dat al lukt, dan graag ook met de rest van al onze huidige sterrenbeelden.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Even mijn 50 cent bijdrage aan de discussie: weten wij welke sterrenbeelden de Maya’s hadden? Die zullen toch niet dezelfde zijn als ‘onze’ sterrenbeelden, die Soemerisch van oorsprong zijn.

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Vermoedelijk zijn die inderdaad niet hetzelfde. Het lijkt mij dat de universiteit die William nu een podium biedt, binnenkort wel een en ander zal publiceren. Dan is het een kwestie van zelf die sterrenbeelden matchen met oude Maya-steden. Dat dit één of twee keer lukt, dat zou je nog toeval kunnen noemen. Maar 23 keer?

      Ik hoop maar dat men bij die universiteit alles goed heeft gecheckt. Want om een 15-jarige eerst de hemel in te prijzen en daarna met de grond gelijk te gaan maken, omdat het toch niet klopt, dat zou wel heel erg grof zijn…

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • rudiev zegt

      De maya’s hebben verschillende kalenders met verschillend aantal dagen voor verschillende doeleinde. Als je naar een jaar kijkt kom je volgens mij onder andere bij de tun uc met de 13 manen telling uit, deze heeft andere tekens dan onze eigen sterrenbeelden.
      http://www.tunuc.com/zonnejaar_tun_uc/default_nl.php
      http://www.tunuc.com/tunuc/default_nl.php

      Maar er is ook nog een kalender gebaseerd op de zon, welke weer 18 ‘maanden’ van 20 dagen heeft plus een 19e ‘maand’ van weer 5 dagen.

      En de tzolkin heeft ook 13 manen maar met 20 zegels, totaal van 260 dagen, die volgens mij weer voor ceremonie’s werd gebruik en tegenwoordig ook als astrologische kalender, beter bekend als dreamspell kalender. Zie bv: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=8837
      Hoe deze weer precies zit met de overige dagen van de 365 in een jaar weet ik ook even zo niet uit me hoofd. 🙂 Dat zou ik weer even moeten nalezen.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Zelfs al zou die plek al eens door anderen zijn aangewezen, dan neemt dat niet weg dat William als eerste op het idee kwam om de Maya-sterrenbeelden op de landkaart te projecteren en heeft hij daarmee bewezen dat de Maya’s hun steden bouwden volgens de stand van de sterren. Tevens heeft hij daarmee bewezen dat de Maya’s in staat waren op grote afstanden lengte te meten. (De vraag is overigens: hoe?) Op die zaken valt echt helemaal niets af te dingen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Avatar foto Enceladus zegt

  Mijn Frans is niet zo best, maar wat ik opmaak uit deze tekst is dat William precies over een week een lezing mag houden bij de Universiteit McGill in Montreal:

  http://www.journaldemontreal.com/2016/05/07/un-ado-decouvre-une-cite-maya

  Ze zijn bij die universiteit toch niet op hun achterhoofd gevallen?

  Verder zie ik dat een doctor van de universiteit van New Brunswick heeft geholpen met de analyse van de beelden.
  Die man zal toch zeker niet zomaar zijn reputatie op het spel zetten?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. http://ancgenocide.blogspot.nl/
  http://www.frontpagemag.com/fpm/180781/gruesome-reality-racist-south-africa-arnold-ahlert

  Dat gaat over de genocide op blanke boeren

  En lees zeker het boek “minderheid in eigen land”

  Daar word uitvoerig de strijd van het anc tegen andere anti apartheidsbewegingen vermeld met heel veel bronnen.
  Zelfs de sinterklaas voor alle dictators in de “derde” wereld (jan pronk) kon niet anders doen dan het toegeven dat het zo is gegaan als in dat boek staat.

  En nu wil ik er over ophouden, de kans is namelijk ontzettend klein dat jij 1 van die bronnen voor waar gaat aannemen.
  De indoctrinatie op scholen is sinds de jaren 60 zo geweldig groot is geweest, dan de waarheid allang niet meer telt.

  • Ik moet de zin over jan pronk terugnemen, ik weet dat niet met zekereid, van dat hij het boek niet tegen sprak,

   Dat hij dictators financierde met uw en mijn belastinggeld is (helaas) wel waar.

  • rudiev zegt

   Klopt, mandela’s verleden is zeker niet eentje die je zou verwachten, zijn verleden wordt zeker geclassificeerd als terrorist.
   http://www.amren.com/features/2013/12/mandela-white-genocide-with-a-whimper/
   http://americanfreepress.net/70000-whites-murdered-in-modern-south-africa-obamas-african-legacy/

   Gezien ik er niet zo heel bekend over ben zou aan willen raden om zelf maar even te googlen voordat ik met verkeerde informatie en linkjes komt. Google bijvoorbeeld op ‘mandela anc genocide’ of iets soortgelijks als ‘mandela anc terrorist’.

   • Beide links voeren naar typische extreme, radicale sites, zowat te situeren (heel) rechts van Republikeins rechts in Amerika, waar de ideeën van “blanke superioriteit” en “apartheid” nog stevig worden gekoesterd en beleden. Op de 2de site, bv., wordt Muammar Qaddafi opgevoerd als voorbeeld van een “honest, nationalist leader”, door Obama in het vizier genomen en uit de weg geruimd. Ook gaat het over de (verderfelijke) expansie van “Western and Zionist power”. Aan complotdenkerij dus geen gebrek …
    Via google is altijd wel wat te vinden, maar dat maakt het nog niet betrouwbaar. Zeker als het gaat over politico-ideologische voorkeuren en afkeren. En verder moeten we allemaal opletten met de grote woorden, bv. terrorisme, genocide … Hoe vaker we ze gebruiken, hoe meer we ze uithollen en banaliseren.

    • rudiev zegt

     Vandaar mijn laatste stukje en mijn advies! 🙂

     Desalniettemin klopppen de opmerkingen van peter weldegelijk en is mandela’s geweldadige verleden met het ANC niet te ontkennen. Iets wat vele niet eens weten, maar mandela heeft de guerilla tak van het ANC opgericht en meerdere aanslagen op militaire en publieke doelwitten gepleegd. Vandaar zijn gevangenschap. Ik wil de apartheid natuurlijk niet goedpraten, want dat was ook niet goed, maar mandela heeft genoeg slechte dingen op z’n geweten.
     Ook peter’s opmerking over zimbabwe klopt, was de graanschuur van afrika tot president mugabe de blanke boeren heeft verjaagd, sindsdien heerst er weer ouderwets honger in het land. Linkjes? Google.nl 🙂

     • Mag ik nog één keer persisteren?

      Nee, die opmerkingen van Peter kloppen een stuk minder dan “wel degelijk”, of zijn alleszins kort door de bocht . Je kunt de waarheid ook geweld aandoen door er heel selectief mee om te gaan. Wat Mandela, het ANC, anderen … al dan niet op hun kerfstok hebben, mag bijvoorbeeld wel eens worden afgewogen tegen de terreur en de misdaden van het mensonterende apartheidsregime.

      Verder gaat het niet aan Mandela verwijten maken over wat Mugabe in Zimbabwe heeft uitgericht (en nog uitricht). Diens “misdaden” zijn echt wel van een heel andere orde. Het is dan ook bepaald oneerlijk en tendentieus om dat onderscheid niet te te maken.

      Nog een “tekenende” uitspraak: “(…) over onze broeders de boeren (de oorspronkelijke bewoners van zuid-afrika)”. Pardon? Vóór die voornamelijk Nederlandse kolonisten uit de 17de eeuw (of hun nazaten), leefden ginds o.m. Khoikhoi (Hottentotten), San (Bosjesmannen), Xhosa (Bantoevolk waartoe Mandela behoort), Zoeloe (Bantoevolk waartoe huidig president Zuma behoort, en ook de beruchte Shaka Zoeloe, stichter van het Zoeloerijk) etc.

      Tot slot, als Peter schrijft: “de kans is namelijk ontzettend klein dat jij 1 van die bronnen voor waar gaat aannemen”, dan vrees ik dat dat veel over z’n bronnen zegt. Vervolgens wijt hij de ongeloofwaardigheid daarvan aan de “indoctrinatie op scholen (…) sinds de jaren 60”. Ook klassiek, natuurlijk, dat “ik heb gelijk, de anderen zijn allemaal geïndoctrineerd” …

     • Alles wat ik zei klopte.

      Lees eens wat boeken zou ik zeggen. en voor de duidelijk de vlakte waar de afrikaners gingen wonen was onbewoond, ik weet dat het moeilijk is om te geloven maar het is toch echt zo.

      Kijk ik zal er ook even bijzeggen dat ik apartheid een walgelijk iets vinds, maar als je de 17 rassen wetten van toen afzet tegen de 117 rassen wetten nu, is er toch ergens iets grondig mis gegaan.

      En idd de links die ik gaf moest ik even vlug bijmekaar zoeken. Dus op de sites zal ook wel het een en anders staan wat niet klopt. Maar de genocide van het smerige anc en de medewerking daaraan van hun zuster partij PVDA.( de crimineelste partij van nederland ik herhaal het nog maar een keer ) En niet te vergeten Maartje van Wegen en Pia Dijkstra (nu d66) via radio freedom, is geen woord van geloven.

      En ik weet dat veel lezers (vooral links georiënteerd) hier niet aan willen maar iedereen word al decennia lang voorgelogen, en niet alleen wat Zuid- Afrika betref. Maar goed dit is een astro blog, en deze discussie daar zie ik zo 1,2,3 geen eind aan komen, want het word een wellus nietus.

      Lees het boek van Martin Bosma “minderheid in eigen land” en de schellen vallen je ogen!

      PS en ja het is een pvver maar dat maakt het niet minder waar!

      O en speciaal voor HC, Ik hoef helemaal geen gelijk te hebben.

     • Nog een kleine aantekening, het is nog vroeg en ik heb weinig tijd om te reageren.

      Het land was natuurlijk niet leeg, er woonde wel stammen maar er was geen geclaimde grond zoals ze dat zeggen. En dankzij de blanke boeren werd het daar vruchtbaar en wisten jullie dat de eerste open hart operatie in zuid afrika werd uitgevoerd, allemaal door die oerslechte blanke….. 🙂

      En de PVDA is ook niet DE crimineelste partij van nederland, vvd, en d66 volgen op de voet met in hun keilzooig cda,cu,gl

     • Dit is helemaal OFF topic geworden. Ik stop de reacties.

 5. Het verhaal over de wonderbaarlijke ontdekking – die is trouwens nog niet gebeurd, of althans niet ter plekke geverifieerd – gaat er niet overal goed in, zie bv.: http://kloptdatwel.nl/2016/05/10/mayastad/#comment-2669101613.

  Opvallend ook in het Franse artikel (link van Enceladus/Gert hierboven), de suggestie dat een en ander – sterrenbeelden matchen met steden? – ook werkt bij andere volkeren: “De plus, la méthode utilisée par William fonctionne avec les civilisations aztèques, incas et harapa en Inde.”

 6. Martin Schoenmaker zegt

  Op twitter zag ik dat de Volkskrant er ook een artikel aan gewijd heeft. Hun conclusie: onzin.

  https://t.co/Pvc2evCZmC

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Tja, als het onzin is, dan neem ik dat er binnenkort wel iemand in Mexico naar de bewuste locatie gaat om foto’s te maken. En als het goed is zien we dan verlaten maïsvelden. Als er géén foto’s komen (wat toch een relatief koud kunstje moet zijn) dan blijft de twijfel bestaan.

   En als het echt onzin is, dan hoop ik dat de koppen van de mensen in Canada die William Gadoury niet in bescherming namen, maar zo publiciteitsgeil waren om dit de wereld in te sturen, binnenkort zullen rollen.
   Voor William is er dan nog wel toekomst. het zij als archeoloog na een gedegen studie (aan een andere universiteit) het zij als de opvolger van von Däniken.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 7. Ik wou dat ik een wizkid was, dan kon ik weer een paar jaar mee…..

 8. Jurgen Kobierczynski zegt

  Hoe zit dat nu met die Nazi-goudtrein die ze ontdekt hadden in Polen… die zouden ze tegen nu toch al uitgegraven moeten hebben?

 9. Afijn, zo’n artikel als dit brengt veel teweeg. Zoveel reacties. Veel mensen die nooit reageren geven nu ook een reactie. Ook de crew van astroblogs reageren volop.
  Dit leeft echt onder de mensen, of het nou wetenschap is of niet.

Speak Your Mind

*