19 december 2018

Wat als Jupiter niet zou hebben bestaan?

An artist rendition released by the European Space Agency on Wednesday, Nov. 28, 2007 shows the main bodies of the solar system, the Sun, Mercury, Venus, the Earth, from left in foreground, Uranus, Neptune, Saturn, Jupiter and Mars, from left in background. The Moon, the Earth's natural satellite, is seen at right in foreground, as the relative size of the orbits of the planets is not respected. Nearby planet Venus is looking a bit more Earth-like with frequent bursts of lightning confirmed by a new European space probe. For nearly three decades, astronomers have said Venus probably had lightning, ever since a 1978 NASA probe showed signs of electrical activity in its atmosphere. But experts were not sure because of signal interference. (AP Photo/ESA/HO) ** MAGAZINES OUT - NO SALES ** Original Filename: VENUS_LIGHTNING_PAR804.jpg

Ons zonnestelsel is vreemd. Niet alleen vanwege het bestaan van die blauwe knikker vol levende wezens, maar ook vanwege het ontbreken van grote gasplaneten (zoals Jupiter) op korte afstand van de zon. Bij andere planetenstelsels blijken die planeten, zogenaamde Hete Jupiters, heel algemeen te zijn. Onze Jupiter gedraagt zich heel anders, maar waarom precies? Wetenschappers weten het niet exact, maar vermoeden dat Saturnus ervoor heeft gezorgd dat Jupiter op grote afstand van de zon is gebleven. Dat maakte het binnenzonnestelsel vrij voor het ontstaan van de rotsplaneten Mercurius, Venus, de aarde en Mars. Zonder “onze” Jupiter hadden deze wellicht niet bestaan (en wij dus ook niet). Daarnaast fungeert onze vriendelijke reus ook als stofzuiger voor potentieel gevaarlijke ruimteprojectielen zoals kometen. Hieronder kun je een filmpje bekijken waarin wordt ingegaan op deze en overige zaken.

Reacties

  1. Wybren de Jong zegt:

    Computersimulaties tonen aan dat Jupiter niet als schild tegen kometen werkt, maar dat de gasreuzen in het verleden juist voor meer inslagen op aarde hebben gezorgd. Daarmee zijn meer volatiele stoffen (zoals water) op aarde terecht gekomen.
    “Jupiter: Cosmic Jekyll and Hyde”
    Grazier Kevin R.. Astrobiology. January 2016, 16(1): 23-38. doi:10.1089/ast.2015.1321
    Op internet te lezen: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ast.2015.1321?journalCode=as&

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.