18 april 2024

Aantal bevestigde exoplaneten door Kepler in één klap met 1284 stuks omhoog gebracht

Voorstelling van sommige door Kepler ontdekte exoplaneten. Credits: NASA/W. Stenzel.

De NASA heeft gisteren de ontdekking bekendgemaakt van maar liefst 1284 exoplaneten door de ruimtetelescoop Kepler. De exoplaneten waren al bekend, want ze behoorden tot de lading van maar liefst 4302 ‘kandidaat-exoplaneten’ die in juli 2015 bekend waren gemaakt en die nog moesten worden bevestigd door een onafhankelijk ander instrument. Tussen juli vorig jaar en nu hebben ze geen instrument ingezet om die kandidaat-exoplaneten te verifiëren. Wat ze wel hebben gedaan is de gegevens van Kepler van die 4.302 planeten nader analyseren met ‘data-cruncher’ software, VESPA (Validation of Exoplanet Signals using a Probabilistic Algorithm) heet ’t – het is gratizz en voor nicks online beschikbaar. Uitkomst van die analyse is dat van 1284 van de 4302 kandidaat-exoplaneten voor meer dan 99% kan worden vastgesteld dat het echte exoplaneten zijn, die om een andere ster dan de zon draaien. Van 1327 kandidaten denkt men dat ze waarschijnlijker wel dan niet exoplaneet zijn, maar wordt de 99% grens niet gehaald, de grens die men hanteert voor een ontdekking. Van 707 kandidaten denkt men dat ze waarschijnlijk geen exoplaneet zijn, maar dat er iets anders bij de ster aan de hand is. Bovendien werden 984 planeten bevestigd die eerder al op een andere manier waren geverifieerd. In totaal heeft men met de in 2009 gelanceerde Kepler nu 2325 exoplaneten ontdekt én bevestigd.

De nieuwe en reeds bekende exoplaneten gerangschikt op grootte. Credit: NASA.

Naast Kepler zijn er ook met andere telescopen exoplaneten ontdekt en bevestigd en het totale aantal bekende en bevestigde exoplaneten is nu volgens de NASA meer dan 3200 (deze online catalogus geeft 3308 als aantal aan – tsja, het is meer dan 3200). Van de lading nieuw gevonden exoplaneten zouden er 550 rotsachtig kunnen zijn, zoals de aarde. Daarvan zijn er weer negen stuks die in de leefbare zone rondom hun ster zitten, de zone waar water in vloeibare vorm kan voorkomen. Die negen zie je in de afbeelding hieronder, oranje aangegeven.

Credit: NASA

Hier voor de liefhebbers het wetenschappelijk artikel over de bevestiging van de 1284 exoplaneten, verschenen in The Astrophysical Journal. Bron: NASA + Princeton.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Kepler 1229-b lijkt me een heel interessante: bijna net zo groot als onze planeet. Zo op het oog ietsiepietsie groter maar.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Weet je wat ik me al jaren afvraag; Hoe ze nou weten dat het om rotsplaneten gaat.

  “Van de lading nieuw gevonden exoplaneten zouden er 550 rotsachtig kunnen zijn, zoals de aarde”

  Gr Peter

 3. Monique zegt

  Govert Schilling zat gisteren in RTL Late Night. Als hij over exoplaneten gaat vertellen maakt mijn hart toch altijd weer een vreugdesprongetje van blijdschap. Hij kan ook zo aandachtig luisteren naar anderen. Zijn glinsterende ogen spreken dan boekdelen. Leuk dat zo’n man op die leeftijd nog zo kan stralen (hihi)

Speak Your Mind

*