16 september 2024

Exact 100 jaar geleden – op 11 mei 1916 – werd Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie gepubliceerd

Het is vandaag exact honderd jaar geleden dat Albert Einstein z’n Algemene Relativiteitstheorie publiceerde. Dat deed ‘ie in de ‘Annalen der Physik‘, het Duitse natuurkundetijdschrift, waar hij tien jaar eerder ook z’n Speciale Relativiteitstheorie in publiceerde. Hieronder hét ART-artikel:

Die Grundlagen der allgemeinen Relativitá¤tstheorie

Eh… ja maar wacht even, dat honderdjarig jubileum van de ART werd toch vorig jaar november al gevierd? Ja goed opgemerkt, dat klopt als een bus. Dat was op woensdag 25 november 2015. Op 25 november 1915 – honderd jaar eerder dus –  gaf Einstein als lid van de Pruisische Academie voor de Wetenschappen in Berlijn een presentatie voor collega-natuurkundigen en daarin gaf hij de definitieve versie van z’n veldvergelijking, de vergelijking die de basis vormt voor de ART. OK, nou zou je wellicht kunnen denken dat een theorie die honderd jaar oud is en die al een ziljoen keer is bewezen en bevestigd klaar is, dat verdere bevestiging niet meer nodig is. Maar da’s onjuist, nog steeds is men bezig de theorie in alle hoeken en gaten van het heelal te bevestigen. Zoals deze week, toen de resultaten bekend werden gemaakt van onderzoek met de Subaru telescoop op Hawaï aan 3000 sterrenstelsels, allemaal deel uitmakend van de FastSound-survey. Van de stelsels, die allemaal op een afstand (‘comoving distance‘) gelegen zijn van zo’n 13 miljard lichtjaar (waarvan het licht 9 miljard jaar onderweg was naar de aarde), heeft men een driedimensionale kaart kunnen maken.

Credit: Okumura et al.

Wat blijkt: de resultaten, die gepubliceerd zijn in Publications of the Astronomical Society of Japan, zijn in goede overeenstemming met voorspellingen op basis van Einsteins’ 100 jaar oude ART. Het ging de Japanse sterrenkundigen om de snelheid waarmee grootschalige structuren in het heelal, zoals clusters van sterrenstelsels, kunnen ontstaan, een snelheid die beïnvloed wordt door twee tegengestelde krachten: de uitdijing van het heelal, waarbij ook een rol is weggelegd voor de zogeheten ‘kosmologische constante’ – een mysterieuze kracht, waar Einstein in 1917 mee aan kwam zetten en die sinds een paar miljard jaar verantwoordelijk is voor een versnelling van de uitdijing, én de aantrekkingskracht door materie en donkere materie. In de groene balk in de figuur hierboven zie je de voorspelde snelheid van de structuur van de grootschalige structuren op basis van de ART, in rood rechts de gemeten snelheid op basis van de FastSound-survey. Bron: IPMU.

Share

Comments

  1. Foutje ? Dat was vorig jaar 2015 😉

    Zie: http://www.light2015.org/Home/CosmicLight/Einstein-Centenary.html

Speak Your Mind

*