19 april 2024

Rondleiding in een buitenaards ruimteschip

Laten we het eens van binnen bekijken. Dit is een gecrasht buitenaards ruimteschip dat we gaan verkennen. Een robotcamera leidt ons langs allerlei compartimenten binnenin het ruimteschip. In het fictieve filmpje worden de buitenaardse technologieën met onze huidige kennis vergeleken. Wat hebben wij nodig om een goed ruimteschip te bouwen om lange afstanden mee af te leggen? Hoe werkt zo’n buitenaards ruimteschip?

Zo wordt het voorgesteld (Camera aan):

We komen binnen. Dit is duidelijk de hoofdingang, een galerij rondom de faciliteiten. Dan passeren we de ziekenboeg, de toiletten om vervolgens bij de besturingspanelen te komen. Het ruimteschip wordt van daaruit bestuurd. We bestuderen de computersystemen, waar we een hoop van kunnen leren. Er is geen joystick aanwezig. Vermoedelijk wordt het ruimteschip telekinetisch bestuurd. Een verdieping lager bevindt zich de reactor, de antimaterie reactor. Dat is nogal een complex apparaat. Dit is dus binnenin het ruimteschip, een antimaterie reactor dat een korte intense impuls aan energie produceert om exotische apparaten zoals wormgatgeneratoren en warpaandrijvingen in werking te zetten. Het werkt op antimaterie, brandstof met het hoogste octaangehalte in het universum.

Antimaterie klinkt als sciencefiction, maar wij zijn er al mee bezig. (Camera uit)

In Fermilab (Fermi National Accelerator Laboratory) transformeerden ze de bouwstenen van het universum tot iets fantastisch, tot het in 2011 werd gesloten. Men hield zich bezig met natuurkundig onderzoek naar hoge/krachtige energie (high energy physics research), omdat deeltjes die kleiner zijn dan atomaire dimensies snel zijn, heel erg snel. In de Tevatron-ring, de deeltjesversneller van Fermilab gelegen net buiten Batavia, Illinois, in de buurt van Chicago, werden protonen met antiprotonen gebotst. Voordat de Large Hadron Collider (LHC, de deeltjesversneller van het CERN) begonnen is met het laten botsen van protonen, was de Tevatron-ring de krachtigste deeltjesversneller ter wereld. Nu houdt Fermilab zich bezig met het proton verbeterplan. Het project bestaat uit twee fasen genaamd Proton Improvement Plan (PIP) en Proton Improvement Plan-II (PIP-II) en met Project X (in het vooruitzicht)

Over protonen en antiprotonen is er een duidelijke uitleg vanaf 3:55

Het eindresultaat is de perfecte vorm van energieopslag die we nodig hebben voor een interstellair ruimteschip. Hoe zouden we dit geweldige potentieel kunnen gebruiken als brandstof. Om een indruk te krijgen: stel je hebt een muntje met antimaterie dat 1/10 van een ons antimaterie aan energie bevat. Dat zou genoeg zijn om zestig keer de Space Shuttle te kunnen lanceren. Hoeveel miles (1 mile = 1.609344 kilometer) per gallon (1 gallon = 3.79 liter) heeft een ruimteschip nodig om naar onze naaste buur (Alpha Centauri) te reizen? Alpha Centauri staat op een afstand van 4,22 lichtjaar, wat overeenkomt met 40.000 miljard km. Het ruimteschip heeft ongeveer 500 gallons (30 tanks) nodig om naar Alpha Centauri te reizen. Willen wij wat verder reizen, dan moeten we de antimaterie flink aanzwengelen.

Alhoewel Fermilab al 30 jaar bezig is met het maken van antimaterie, is er slechts 1 biljoenste gram antimaterie ontwikkeld. Het zou ons miljarden en miljarden jaren kosten eer we genoeg antimaterie hebben om naar het Alpha Centauri-stelsel te kunnen reizen… tenzij er een snellere methode is.

(Camera aan)
Het ruimteschip is goed uitgerust qua antimaterie en opslagruimte voor de tanks. Er is een miniatuurversie van de Fermilab magnetische accumulator (verzamelaar) en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een externe bron in de ruimte. Er is ook een opslagruimte voor wapens aan boord, lasertechnologie. Zijn die voor de verdediging of aanval? Een standaard kenmerk van het buitenaards “gevonden ” ruimteschip is dat het goed beveiligd is. Het is verontrustend, maar niet echt verrassend. De ontwerpers van dit ruimteschip kozen voor veiligheid bij een bezoek aan aarde. Waarvoor zouden anders deze verschillende gradaties aan lasers ingebouwd zijn? (Meer over lasertechnologie vanaf 11:20)

Wat is er voor de verdediging ingebouwd? 18:20 Er is een force field schild (krachtveld) aanwezig. Het schild kan afweren, absorberen en kan het ruimteschip onzichtbaar maken voor de vijand. Perfect om uit gevaarlijke situaties te ontsnappen, minder perfect omdat het tastbaar blijft. De technologie is verder dan wat wij bereikt hebben. Onzichtbaarheid regelen zou betekenen dat de atomaire structuur van het atoom zelf zou moeten veranderen. Niemand weet hoe dat moet. (Camera uit)

Er zijn wel aardbewoners die zich “onzichtbaar” kunnen maken qua kleuraanpassing zoals de platvis of de kameleon dankzij chromatoforen (op 20:20 meer daarover).

Mounir Laroussi (Old Dominion University in Norfolk Virginia) begon met het onderzoek naar de mogelijkheden van koud plasma. Zou dit in de toekomst het krachtveld van de onzichtbare mantel kunnen worden? (Het onderzoek, onzichtbaar voor radar vanaf 25:08)

Wat is plasma?

In de natuurkunde wordt onder plasma een fase verstaan waarin de deeltjes van een gasvormige stof in meer of mindere mate geïoniseerd zijn. Vaak wordt plasma de vierde aggregatietoestand genoemd, naast vast, vloeibaar en gas. (Als vijfde aggregatietoestand wordt wel het Bose-Einsteincondensaat genoemd).
Het buitenaards ruimteschip heeft alles. Laserwapens, onzichtbaarheidsmantel en plasma force field en… de teletransporter.

(Camera aan)

De teletransporter is de Rolls-Royce onder de technologie (vanaf 28:00) Teleportatie is de rechtstreekse verplaatsing van objecten van de ene plaats naar de andere, zonder dat het object fysiek de ruimte tussen beide plaatsen hoeft te doorkruisen. Min of meer op hetzelfde moment verdwijnt het object op de ene plaats en verschijnt het op de andere. De teletransporter in het ruimteschip is tevens een kopieermachine, een klonenapparaat. Het kan alle informatie van een persoon scannen om vervolgens op een andere plaats weer samen te stellen met de aldaar aanwezige atomen. Een kopie dus. Ter verdediging kan de teletransporter vele kopieën maken van de beste krijgers. (Camera uit)

Wie heeft het buitenaards ruimteschip ontworpen en waar komt het vandaan?

We zijn al bezig om te proberen dat uit te zoeken. SETI, de “search for extraterrestrial intelligence” (De zoektocht naar buitenaardse intelligentie) is een project waarbij door gevoelige radiotelescopen wordt gezocht naar signalen uit de ruimte die kenmerken hebben waaruit blijkt dat ze veroorzaakt zouden kunnen zijn door een buitenaardse beschaving. Tot nu toe heeft SETI niet de technologie om beschavingen zoals de onze op te sporen, zelfs niet bij ons in de buurt. Uitvoerige uitleg en ontdekkingen tot nu toe vanaf (33:00)

Ontdekt of ontdekt worden…blijft het een raadsel?

Video Rondleiding door een buitenaards ruimteschip
Video Tevatron Tour
Tevatron shut down
Fermilab
Old Dominion University IDEA Fusion

Share

Comments

 1. Leuk stukje Monique!

  Het zou wat zijn een gecrasht buitenaards ruimteschip vinden en dan slechts 1 biljoenste gram antimaterie aan brandstof hebben.

  • Monique zegt

   Dankjewel Wim. Met de ontdekkingen van al die exoplaneten is het zo jammer dat we niet sneller kunnen ruimtereizen. Mocht er ooit nog een buitenaards ruimteschip op aarde crashen dan slopen we de antimaterie reactor en de opslagtanks eruit

   Soms voelt het alsof mensen maar 1 richting in denken, toch zijn er altijd mensen die de andere richting op denken… daarom worden er altijd nieuwe dingen uitgevonden en zijn we als mensheid altijd aan het groeien. Een oud voorbeeld is dat mensen vroeger druk bezig waren met nieuwe gebieden vinden om eten te vergaren, totdat ze in Egypte achter het concept irrigatie kwamen en daarmee voedsel gingen verbouwen. Dat kwam omdat iemand het voedsel probleem anders benaderde dan iedereen al deed. Iedereen keek naar links, totdat iemand naar rechts keek. Dit gebeurt nu nog, maar dan met smartphones, computers, kwantum fysica, ruimtevaart enz.

 2. Idd.

  Van Jager/verzamelaar naar landbouwer naar multi planetair ras.

 3. Lisa van Wijk zegt

  Wat een geweldige publicatie Monique. Voor mij toont het aan dat fantasie absoluut de voorwaarden kan scheppen voor de wetenschappelijke toekomst. Ik hou ervan 🙂

 4. De volgende Astroblogs Meet & Greet gaan we een rondje in zo’n buitenaards ruimteschip maken. 😀

 5. Monique zegt

  De zelfgeknutselde Hoverbike (de Astrocorner werkt niet)

  Een bijzonder leuk project. Zelf in je schuurtje een hoverbike maken Dit prototype kan vast nog wel wat gefinetuned worden. Iets praktischer in omvang en dan ook wat besturingsvriendelijker. Zwevend over de weg…heerlijk toch?

  Deel 1 Laten we een vliegmachine maken:
  https://youtu.be/MQxPGOnwBGs

  Deel 2 De vliegmachine schoktest. Hoeveel gewicht kan ie tillen?
  https://youtu.be/iFtmrUscNqA

  Deel 3 De zelfgeknutselde Hoverbike komt tot leven!
  https://youtu.be/1ToBgypNwL4

Speak Your Mind

*