28 maart 2024

Verre, naamloze ijsdwerg is gepromoveerd tot volwaardige dwergplaneet

largest dwarf planets

Dwergplaneten hebben de neiging een mysterieus groepje te vormen. Met uitzondering van Ceres bevinden alle dwergplaneten zich dan ook voorbij Neptunus, in de verre buitendelen van het zonnestelsel, hetgeen het bestuderen van de objecten tot een uitdaging maakt. Pluto is een mooi voorbeeld van zo’n wereld: tot de passage van New Horizons in 2015 was de ex-planeet nauwelijks meer dan een wazig vlekje, zelfs gezien door de gevoelige “ogen” van de Hubble-ruimtetelescoop.

Nu hebben astronomen gebruik gemaakt van gegevens van twee ruimte-observatoria om meer te weten te komen over de lichtzwakke wereld 2007 OR10. Hieruit is gebleken dat die ijsdwerg een stuk groter is dan gedacht en dus een echte dwergplaneet moet zijn. Het object blijkt daarnaast nogal donker te zijn (weinig licht te reflecteren) en uiterst langzaam rondom z’n as te draaien: in 45 uur om precies te zijn, veel langer dan bij vergelijkbare objecten. De diameter van 2007 OR10 blijkt zo’n 1530 kilometer te bedragen, waarmee de dwergplaneet groter is dan bijvoorbeeld Makemake en slechts

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Nou, kan aan mij liggen, maar ik vind een diameter van 1.535 km toch een flink stuk kleiner dan 2.374 km. Eris is niet veel kleiner dan Pluto, dat is waar. Maar deze kersverse dwergplaneet is echt fors kleiner dan Pluto.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*