28 maart 2024

Vidi-beurzen voor 87 ervaren onderzoekers, waaronder natuur- en sterrenkundigen

Een botsing van protonen waargenomen door CMS (credit: CERN)

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 87 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 572 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 87 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 15%. Hieronder de ontvangers, die aan natuur- en sterrenkunde doen:

  • Shedding New Light on Star Formation in the Early Universe Dr. J.A. (Jacqueline) Hodge (v), UL Een van de meest fundamentele vragen in de sterrenkunde is het begrijpen hoe sterrenstelsels hun sterren vormen. De helft van deze stervorming vindt echter plaats achter wolken van interstellair stof. De onderzoekers zullen twee state-of-the-art telescopen gebruiken om deze verborgen stervorming in het vroege heelal te onthullen.
  • Black Hole Births: measuring extreme astrophysics in the dynamic Universe Dr. S.M. (Samaya) Nissanke (v), RU Zwarte gaten en zwaartekrachtstraling zijn de meest fascinerende voorspellingen van Einstein’s relativiteitstheorie. De onderzoekers willen voor het eerst de geboorte van zwarte gaten live volgen door golven in ruimte-tijd of zwaartekrachtstraling te detecteren en te combineren met metingen van de bijbehorende spectaculaire lichtflitsen.
  • Spacetime Symphony for Two Neutron Stars Dr. (Sebastiano) Bernuzzi (m), Italy, Nikhef Neutron stars collisions are among the Universe’s most energetic phenomena. Such events are uniquely identified by the tiny gravitational-waves emitted at acoustic frequencies. To enable future observations, researchers will calculate the gravitational-wave symphony by solving Einstein’s spacetime equations using supercomputers.
  • Higgs van Z tot A Dr. T.A. (Tristan) du Pree (m), Nikhef In 2012 werd het Higgs-boson ontdekt, aan de LHC versneller van CERN. In dit onderzoek zullen fysici Higgs-bosonen gebruiken om met precisie-metingen de eigenschappen te bestuderen, om andere scalar-deeltjes te zoeken, en om een licht proberen te werpen op donkere materie – een nieuwe stap in de deeltjesfysica.

Eén van de ontvangers van een Vidi-financiering is Astroblogs-lezer Tristan du Pree, die als natuurkundige voor CERN onderzoek doet aan het CMS-experiment van de Large Hadron Collider. De Vidi-beurs is dan weer bedoeld om voor het Nikhef instituut in Amsterdam onderzoek te doen aan het ATLAS-experiment, ook verbonden aan de LHC. Nederland is via het Nikhef verbonden aan drie van de vier detectoren van de LHC, ATLAS, Alice en Tristan, gefeliciteerd met deze toekenning! Oh ja, de andere drie ook. 😀 Bron: NWO.

Share

Speak Your Mind

*