24 mei 2024

Oceaan op Jupitermaan Europa heeft vergelijkbare chemische balans als aardse oceanen

Het bevroren oppervlak van de Jupitermaan Europa. Credit: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

De Jupitermaan Europa wordt al decennia lang beschouwd als een mogelijke locatie voor buitenaards leven. Er zijn namelijke sterke aanwijzingen dat zich onder de ijskorst van Europa een diepe vloeibare oceaan bevindt. Nu heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat deze oceaan wellicht meer overeenkomsten vertoont met aardse oceanen dan gedacht. Bij de studie heeft men gekeken naar de chemische samenstelling van deze buitenaardse oceaan. Het blijkt dat zowel op aarde als Europa de productie van zuurstof tien keer hoger is dan de productie van waterstof. Toch worden beide elementen op Europa op andere wijze geproduceerd dan op aarde. Het waterstof is afkomstig vanuit bodemgesteenten, die met watermoleculen reageren (een proces dat serpentinisatie wordt genoemd). Hierbij worden mineralen geproduceerd die waterstof afgeven. Het zuurstof is juist afkomstig van de bovenzijde van oceaan, als gevolg van de invloed van kosmische straling op het ijs. De precieze verhouding tussen waterstof en zuurstof op Europa is van dusdanige aard, dat het zuurgehalte van de oceaan precies goed zou moeten zijn voor het leven zoals wij dat kennen. Toch is deze bevinding, zoals zo vaak, slechts een onderdeel van de puzzel. Er zijn voldoende processen te bedenken die juist negatief zouden zijn voor het leven op Europa. Op het moment proberen de onderzoekers te achterhalen hoe het zuurstof en waterstof, samen met andere elementen zoals stikstof en koolstof, precies met elkaar reageren in deze buitenaardse wateren. Het laatste woord is hierover dus nog niet gezegd.

Bronnen: Gizmodo & American Geophysical Union

Share

Comments

  1. tegen de tijd dat onze Zon zich verreusd (zie artikel van gisteren) zal wel blijken of het VruchtWater is.

Speak Your Mind

*