28 maart 2024

Hubble komt met close-up van Mars, die 22 mei in oppositie staat

Credit:
NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), and M. Wolff (Space Science Institute)

Op 22 mei a.s. – komende zondag om 13.00 uur om precies te zijn – staat Mars in oppositie, d.w.z. dan staat ‘ie recht tegenover de zon aan de hemel en is de rode planeet de hele nacht te zien. Zon, Aarde en Mars staan dan op één lijn. Vanwege de oppositie staat ‘ie ook gunstig ten opzichte van de aarde. Op 30 mei wordt de kleinste afstand tussen aarde en Mars bereikt, die zal dan 0,50321 astronomische eenheid bedragen, oftewel 75 miljoen km. Vanwege de gunstige stand heeft de ESA-NASA Hubble ruimtetelescoop Mars op 12 mei gefotografeerd met z’n Wide Field Camera 3 (WFC3) en het prachtige resultaat is hierboven te zien. De kleinste details op de foto zijn slechts 30 km groot – dubbelklik op de foto om te vermartiariseren. Hieronder een versie van de foto met enkele opvallende kenmerken van het oppervlak van Mars gelabeld.

Credit:
NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), and M. Wolff (Space Science Institute)

Je ziet ’t, flink wat wolken die dag op Mars, wat zou het KNMI op Mars ervan hebben gezegd? Dat de oppositie van Mars en de kortste afstand tussen aarde en Mars niet exact op dezelfde datum vallen komt omdat de banen van de twee planeten niet exact cirkelvormig zijn, maar ellipsen zijn. Dat is ook de reden dat de afstand niet altijd hetzelfde is bij een oppositie. Bij de vorige oppositie in 2014 bedroeg de afstand minstens 92 miljoen km en was de schijnbare grootte van Mars maximaal 15,16″. Nu is ‘ie maximaal 18,60″.  Bron: NASA + Sterrengids 2016.

Share

Comments

  1. Nou, doemdenkers en volgers van alle denkbare complottheorieën. …….kom er maar in :))

    Ik ga toch eens proberen mijn telescoopje die kant op te richten. Ik verwacht er niet veel van, maar dat heeft meer met mijzelf te maken dan met de te gebruiken vergroottunnel.

  2. Meestal krijgen we rond de oppositietijd te horen dat Mars net zo groot aan de hemel zal zijn als de Maan. Maar ik heb daar dit keer nog geen bericht van gehad. Het zou toch niet waar zijn dat de plottertjes echt door hebben dat het allemaal onzin is? 🙂

  3. Monique zegt

    Mijn telescoop staat al startklaar. Ik wil een andere optie op mijn spiegelreflexcamera uitproberen. De sportmodus. Omdat ik geen bewerking met RegiStax toepas, probeer ik het eens anders. De spiegelreflex zit bovenop de telescoop en de digitaal camera zit aan de achterkant precies goed afgesteld. Het enige vervelende is de switch tussen beide camera’s. Dan moet ik toch weer even handmatig scherpstellen via de telescoop.

    Op 31 juli 2018 staat Mars nog dichterbij (57,59 miljoen kilometer maar) Ik hoop mijn vorige opnames te overtreffen.

    • Prachtig. Heb je daar toevallig een soort van handout of bouwtekening van? Ik wil ook graag iets in de richting van zo’n DSLR/telescoop opstelling gaan proberen. Of wellicht een link?

  4. Monique zegt

    Remco, ik heb wat voor je bij elkaar gezocht.

    How to: attaching your Camera Lens Adapter to your Canon EOS 700D
    https://youtu.be/B0oZO025X3I

    Voor de digitale camera achterop:
    http://i.imgur.com/akDwKsm.jpg

    Filmpje toen ik voor het eerst de spiegelreflexcamera ging uitproberen
    https://www.youtube.com/watch?v=qWiSGYgDAoI&feature=youtu.be

  5. Monique zegt

    Mijn nieuwste opnames van Mars. Deel 1 was tussen de wolken door gefilmd op 21 mei. Deel 2 afgelopen nacht op 28 mei. En wat was ie mooi en zo rood, zelfs met het blote oog goed te zien. Het eerste gedeelte is met de kleine digitale camera (achterop de telescoop), het tweede gedeelte met de grote Canon EOS 700D.

    Wat zo jammer/ waardeloos is van die DSLR camera, is dat je niet eerst kunt inzoomen om vervolgens het ingezoomde beeld te filmen. Je kunt alleen maar een paar standen inzoomen om goed te scherpstellen. Daarna floept ie weer naar de beginstand zodra ik ga filmen.
    Dat is bij mijn digitale wel beter.

    Een pluspunt van de DSLR is het touchscreen en kantelbare schermpje. Zo handig in het donker.

  6. Enceladus zegt

    Voor wie nog wakker is: het is momenteel bijzonder helder buiten en Mars staat er prachtig bij.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  7. Martin Schoenmaker zegt

    Ik ben ook lekker aan het waarnemen geweest (op de parkeerplaats van de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop). Mars en Saturnus stonden er prachtig bij en ook Jupiter was weer een showtje weg aan het geven met de schaduw van Io als zwarte speldeprik op de planeetschijf.

    Ik heb geen lichtende nachtwolken gezien, maar dat kan ook komen doordat ik mij op het zuiden richtte (vanwege die planeten).

    Zondag zal ik mijn filmpjes eens gaan bewerken om te zien of er nog iets bruikbaars uitkomt.

    Voorbeeldjes van de nacht van 7 juni:

    http://s19.postimg.org/oovix0h03/best_Mars.png

    http://s19.postimg.org/ximfe43yr/best_Saturn.png

Speak Your Mind

*