21 juli 2024

Vanavond een Blauwe Maan

Credit: Activedia/Pixabay.

Morgenavond – zaterdag 21 mei – om 23.14 uur is het Volle Maan. De volledig verlichte maan staat dan in het sterrenbeeld Weegschaal en is de hele nacht te zien. Het is ook een Blauwe Maan. Nee, blauw gekleurd zal ‘ie niet zijn, tenzij jij je blauw hebt gezopen. Nee, het verschijnsel heet gewoon zo, Blauwe Maan. Eh… ja wacht even dat klopt toch niet? Blauwe Maan is toch als er twee keer in een maand een Volle Maan is? En de laatste keer dat het Volle Maan was dat was op 22 april, dus vorige maand. Yep, helemaal correct. Maar er is nóg een definitie van het begrip Blauwe Maan, ook te lezen in de link die ik hierboven geef:

In principe heeft ieder seizoen drie volle manen. Als er in een seizoen vier volle manen vallen, dan is de naam voor de laatste van de vier al vergeven en wordt de derde volle maan aangeduid als blauwe maan. Deze blauwe manen vallen altijd rond de 21e van de maand februari, mei, augustus of november, en zijn dus heel andere dan de tweede volle maan in één kalendermaand.

Aha, hier draait het dus om het aantal Volle Manen in een seizoen, niet om het aantal in een maand. Vandaar dat we nu de Blauwe Maan van mei meemaken. Verder is er astronomisch gesproken niets mee hoor, ’t is een oude traditie om deze maan zo te noemen. Goed kijken, de volgende is pas in 2019. Bron: Nine Planets.

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    Een blauwe maan is toch als er twee volle manen binnen één maand vallen? Het kan niet in februari, maar in alle overige elf maanden wel. Een maand is dan toch bijvoorbeeld mei?

  2. Monique zegt

    Gisteren rond 02:15 heb ik Mars gefilmd. Vanavond deel 2 proberen tussen de bewolking door. Ik begon met de digitaal-camera omdat die al startklaar afgesteld stond. Later, op het moment dat ik bezig was om over te schakelen op de DSLR camera begon de lucht dicht te trekken.
    Vanavond de herkansing. Wordt het de sportmodus of weer de M modus?

Speak Your Mind

*