14 april 2024

Verre exoplaneet zou misschien leefbaar kunnen zijn

Voorstelling van Kepler 62f. Credit: NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle

Een verre exoplaneet zou eventueel leefbaar kunnen zijn, zo blijkt uit een combinatie van klimaatmodellen en omloopbaanmodellen. De planeet in kwestie staat op een afstand van 1200 lichtjaar en staat bekend als Kepler-62f. De planeet maakt deel uit van een stelsel van vijf planeten die rondom een ster draaien die kleiner en zwakker is dan onze zon. Volgens gegevens die zijn verzameld door de Kepler-ruimtetelescoop is de planeet 40% groter dan de aarde. Dat betekent dat de samenstelling van de planeet rotsachtig zou kunnen zijn, misschien zelfs met oceanen. Helaas kan Kepler ons verder weinig vertellen over de planeet. We weten niet wat de samenstelling precies is, of uit wat voor gassen de dampkring is opgebouwd – sterker nog, we weten niet eens zeker of Kepler-62f überhaupt wel een dampkring heeft! Maar goed, gelukkig kunnen geavanceerde klimaatmodellen uitkomst bieden. Men heeft gekeken naar welke samenstelling de dampkring van Kepler-62f zou kunnen hebben om eventueel leefbaar te kunnen zijn. Het blijkt dat als de planeet ongeveer even veel kooldioxide in zijn dampkring heeft als de aarde, dat de planeet dan een deel van de tijd leefbaar zijn kunnen zijn. Als gevolg van de elliptische omloopbaan van de planeet, zou deze dan een deel van het jaar bevroren zijn en een ander deel van het jaar een beetje smelten. Maar om de planeet het gehele jaar (ik bedoel hier een “jaar” op die planeet, oftewel één omloopbaan) leefbaar te houden, dan zou de planeet zo’n 2500 keer méér CO2 in zijn dampkring moeten hebben dan onze aarde! In dat geval zou Kepler-62f een dampkring hebben die vijf keer dikker is als de onze, en die helemaal uit kooldioxide is opgebouwd. De kans dat Kepler-62f inderdaad leefbaar is, is dus niet zo groot, maar het kan ook zeker niet worden uitgesloten. Bron: University of California, Los Angeles.

Share

Comments

 1. Als die klimaatmodellen van hetzelfde kaliber zijn als die ze nu gebruiken om de zogenaamde opwarming van de aarde aan te tonen.
  Dan kun je het allemaal wel met een korreltje zout nemen, Overigens zal de zwaartekracht daar een stuk groter zijn dan hier, dus of uberhaud grote wezens kunnen rondlopen zoals wij, is ook maar de vraag.

  • Olaf van Kooten zegt

   jij gelooft niet in door mensen veroorzaakte klimaatsverandering?

  • Folkert zegt

   Als het gemiddelde soortelijk gewicht en rotatiesnelheid van die planeet ongeveer hetzelfde is als dat van de aarde, dan is de zwaartekracht ongeveer 40% hoger dan hier, dat lijkt me geen reden om daar niet te kunnen rondlopen.

   • Hey Folkert, in dit geval gaat het wel op om te stellen dat de zwaartekracht dan ook 40% (dus 1,4 x 9,81 = 13,734 m/s) hoger is, omdat de getallen niet ver uit elkaar liggen. Maar het klopt niet helemaal precies. Hieronder zal ik het aantonen.

    Rotatiesnelheid is niet van belang. Het komt ook niet voor in de formules die je gebruikt om dat soort berekeningen te maken. Op de Noordpool weeg je maar een paar gram minder dan op de evenaar. En dat komt niet door het verschil in je rotatiesnelheid (op de evenaar ruim 1600km/u en op de noordpool nul). Maar omdat door de rotatie de Aarde wel een beetje een afgeplatte bol is, dus op de noordpool heb je minder massa/Aarde onder je voeten.
    Nu kan je zeggen, stel dat de Aarde een paar honderd keer zo snel om zijn as zou draaien….dan vliegen we toch de ruimte in? Dat klopt, maar niet vanwege de centrifugaalkracht die zwaartekracht minder sterk zou maken. We vliegen er vanaf, omdat onze snelheid dan groter is geworden dan de ontsnappingssnelheid van de Aarde. Net zoals een raket een minimale ontsnappingssnelheid nodig heeft om in de ruimte te kunnen komen. En je kan al raden dat de hele Aarde in dat geval gewoon uit elkaar zou spatten.
    Nu zijn er wel Neutronensterren/Pulsars die verschrikkelijk snel roteren. Die spatten niet uit elkaar omdat de massa van die objecten zo verschrikkelijk groot is, terwijl de diameter heel klein is…dus de zwaartekracht is alsnog zo sterk dat de rotatiesnelheid niet groot genoeg is om het uit elkaar te laten spatten.

    Ok, over die zwaartekracht van Kepler-62f.
    De planeet zou ongeveer 1,4 keer zo groot zijn, dus de straal of diameter. In verhouding gaat het volume veel harder omhoog, het is dus niet zo dat het volume dan ook 1,4 keer zo groot is. In dit geval is het volume dan 2,8 keer zo groot. Stel dat de planeet ongeveer dezelfde samenstelling (dichtheid) heeft als de Aarde, is de massa dus ook 2,8 keer zo groot. Vervolgens zou je precies uit kunnen rekenen wat met diens straal en massa, de sterkte is van de zwaartekracht op het oppervlak.

    g – De oppervlakte-zwaartekracht, die we uit willen rekenen
    G – Zwaartekracht constante (6.67 * 10^-11)
    M – Massa van het object in kilo’s
    r – Straal object in meters

    Voor de Aarde is dat:
    g = G * M / r^2
    g = (6,67 * 10^-11) * (5,98 * 10^24) / (6,378 * 10^6)^2
    g = 9,81 meters/seconde^2

    Nu moeten we de massa en straal van Kepler-62f hebben:
    De straal is 1,4 keer (6,378 * 10^6) km = (8,9292 * 10^6) km
    De massa is 2,8 keer (5,98 * 10^24) kilo = (1,6744 * 10^25) kilo

    Dan de zwaartekracht van Kepler-62f
    g = G * M / r^2
    g = (6,67 * 10^-11) * (1,6744 * 10^25) / (8,9292 * 10^6)^2
    g = 14,0074 meters/seconde^2

    Je ziet, 40% oftewel 13,734 meters/seconde^2 komt knap in de buurt van 14,0074 meters/seconde^2.
    Zo lang als de dichtheid vergelijkbaar is kan je die vuistregel gebruiken. Is de dichtheid niet vergelijkbaar, dan heb je echt die formule nodig.

    Groetjes, K.J.

 2. Ja Ik kan hier wel op reageren ,waarna er waarschijnlijk weer een ban volgt.

  Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar als je echt gelooft dat de mens het klimaat beinvloed, dan heb je echt geen idee hoe de natuur werkt, dat beetje uitstoot wat wij doen co2( PLANTENVOER!!!!) is nog niet bijkans genoeg om ook maar iets te veranderen, en die vermeende opwarming is al in geen 16 jaar gaande.
  Of heb jij zelf het gevoel dat het zo warm word hier in Nederland? Wij hebben hier overigens een zee klimaat, koele zomers, zachte winters. Met af en toe uitschieters. Ik heb nog niks gemerkt van die zogenaamde opwarming.

  Of denk jij nu echt dat ze op 2 graden nauwkeurig kunnen bepalen hoe warm het gaat worden?(althans ze gaan zogenaamd de zogenaamde opwarming temperen tot 2 graden maximaal) Dat is toch te bizar voor woorden? En daarbij kun je heel makkelijk de cijfers beinvloeden. Want als je in je eigen achtertuin op verschillende hoogtes de temperatuur meet , krijg je elke keer een andere meting, het is maar net waar je meet.

  En dan het smelten van de poolkappen ook zo’n leuke, over de zuidpool hoor je ze zelden of nooit, maar dat komt omdat daar het ijs dikker word, en dat kunnen ze niet gebruiken. Zij gebruiken metingen uiterst selectief, en dat heet bij mij thuis frauderen en halve waarheden vertellen, en halve waarheden zijn erger dan een hele leugen.

  Heel die klimaat histery is 1 grote hoax. Waarbij de staat op vele plekken winst boekt, je houd de angst er lekker in onder de bevolking, je kunt ze nog meer geld aftroggelen door al die achterlijk milieu maatregelen.En natuurliijk de beste : verdeel en heers. Want kijk ons het lekker oneens zijn met elkaar:)

  Laat ik nog wel erbij zeggen dat er natuurlijk klimaat verandering is, hehe dat is al 4 miljard jaar gaande. Maar dat is ook logisch. Alles veranderd altijd! Maar de arrogantie dat de mense het klimaat veranders laat me niet lachen.

  PS er zullen in dit stuk veel taalfouten staan. Maar laten we het over de inhoud hebben…

  En ik wil absoluut geen ban meer,. want ondanks dat ik het bijna nergens mee eens met de meeste reaguurders over andere onderwerpen, vind ik dit blog het beste wat er is als het over het heelal gaat, en alles wat daar bij
  hoort.

  Hulde daarvoor

 3. Ik ben niet dyslectisch, en ik ben volbloed Brabander:)

  Maar ik heb een vakopleiding gedaan . Bakker en Slager, en Nederlandse taal komt dan op de vierde plaats, ik verontschuldig me ook niet, het was een sneer naar gert (enceladus) .Die zich nogal beter voelde de laatste keer, en hij mij nogal zielig moest verbeteren. Dus dan is dit een goede gelegenheid omdat dat nog eens te benadrukken:) Of iets nou met d, t, dt. moet zal allemaal wel, het gaat om de inhoud.

  En ik denk als er al iets het klimaat veranderd dan is dat de zon wel, die strooit ook een hoop deeltjes de aarde op. En natuurlijk vulkaanuitbarstingen, maar die komen nu in zulke kleine maten voor dat dat ook niet veel doet.

  En nogmaals klimaat veranderd, daar ga je niks aan doen. Het enige wat je kunt doen, is voorbereidingen treffen, zoals onze voorouders mijoenen jaren geleden ook deden, aanpassen heet dat.

  En ik zie het voor ons zo vaart niet lopen. Ik zelf denk dat warmer en natter klimaat alleen maar beter is.

  • Monique zegt

   Aha, volbloed Brabander

   Peter het is duidelijk. Maar genoeg daarover. Wel twee mooie vakopleidingen hoor Giving Monique Thumbs Up Winking

  • Enceladus zegt

   Verbaast mij niets Peter, dan je op tal van fora een ban krijgt. Je bent voortdurend op conflicten uit. En het feit dat je het woord ‘reaguurder’ gebruikt, geeft meteen ook aan op wat voor fora jij zoal actief bent of was.

   De sneer die je van mij kreeg over je taalgebruik was een reactie op je ongekend badinerende opmerking naar mij toe dat ik teveel naar het NOS-journaal en talkshows zou kijken. En dat alleen maar omdat ik een mening verkondig die jou niet aanstaat…

   Welnu, ik heb nieuws voor je: als je hier komt om je extreem-rechtse gedachtengoed te verkondigen en nog eens politieke partijen en politici voor criminelen uitmaakt, dan loop je een goeie kans om ook hier geband te worden.
   Goede raad dus: hou het alleen bij ruimtevaart en astronomie hier. En ga ook niet wild om je heen slaan als anderen een mening verkondigen die jou niet aanstaat.

   Wat betreft klimaatsveranderingen kan ik je deels gelijk geven: die zijn van alle tijden. Verandering is feitelijk de enige contstante. Maar de wereld is wel groter dan Noord-Brabant. En dat jij niet veel merkt van verandering, wil niet zeggen dat er geen veranderingen gaande zijn. Neem bijvoorbeeld de extreme onweersstorm die gisteren huishield in Zuid-Duitsland. Dat was nu op een paar honderd kilometer afstand, maar dat kan zomaar ook hier gebeuren.

   Wat betreft de Zuidpool is er sprake van een complexe situatie: de gletsjers stromen steeds sneller en daardoor verliest de Zuidpool ijs. Dit wordt echter momenteel gecompenseerd door toegenomen sneeuwval. En zelfs in zulke mate dat het ijs thans inderdaad dikker wordt. Die toegenomen sneeuwval is overigens het gevolg van hogere temperaturen. En waar deze sneeuwval momenteel inderdaad het verlies aan ijs opvangt, is de verwachting dat dit over 20 jaar niet meer voldoende zal zijn en dan is de Zuidpool hetzelfde lot beschoren als de Noordpool. Ik neem aan dat je weet wat daar thans aan de hand is.

   Een warmer en natter klimaat alleen maar beter? Dat vraag ik me af. Hier in Nederland krijgen we dan nog meer problemen met onze waterhuishouding. Maar veel erger wordt het elders in de wereld, want de veranderingen zullen niet overal hetzelfde zijn. Terwijl het hier wellicht warmer en natter wordt, ziet het er naar uit dat grote delen van Afrika onbewoonbaar worden omdat zelfs ’s nachts de temperatuur daar ondraaglijk hoog wordt. Hoe zie jij een wereld voor je waar miljoenen mensen ontheemd raken door klimaatveranderingen? En wat zijn jouw ideeën voor de opvang van al die mensen. Hoe moeten ze geholpen worden, denk jij?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Monique zegt

    Gert, moet dat nou?

    Dat je teveel naar het NOS-journaal en talkshows zou kijken?

    Opgelost.

   • “Welnu, ik heb nieuws voor je: als je hier komt om je extreem-rechtse gedachtengoed te verkondigen en nog eens politieke partijen en politici voor criminelen uitmaakt, dan loop je een goeie kans om ook hier geband te worden”

    Kijk wie slaat hier nu wild om zich heen? Ik niet hoor , sterker nog ik probeer met argumenten een discussie op gang te brengen. En extreem rechts? wat is dat dan? Zeer zwak van je om op deze manier mij een hoek in te drukken, die feitelijk niet bestaat. Er word hier duidelijk een link gelegd naar Hitler, die zoals wij allemaal weten een Nationaal Socialist was, Links dus. Net zoals die Custers van de NVU rechts noemen, terwijl hij duidelijk aangeeft SP (socialistisch partij LINKS dus) te stemmen als hij op een andere partij zou moeten stemmen.
    Dus voordat jij mij kwalificaties toe dient zou ik me toch eerst beter informeren, net als met zuid Afrika (waar je dus ook niks van wist), waar ik ook met nette argumenten kwam, die allemaal klopte. En je ook meteen denigrerend moest doen. Mag van mij hoor, ik heb een dikke huid, en ik ben ten alle tijde bereid om je een mooi weerwoord te geven vol met argumenten waar je wat aan hebt. Zo leer je nog eens wat.

    En even voor de duidelijkheid ik ben een libertarier die uit pure wanhoop pvv stemt, die wat mij betreft te links is. http://www.libertarischepartij.nl.

    En op je laatste vraag terug te komen:
    “Terwijl het hier wellicht warmer en natter wordt, ziet het er naar uit dat grote delen van Afrika onbewoonbaar worden omdat zelfs ’s nachts de temperatuur daar ondraaglijk hoog wordt. Hoe zie jij een wereld voor je waar miljoenen mensen ontheemd raken door klimaatveranderingen? En wat zijn jouw ideeën voor de opvang van al die mensen. Hoe moeten ze geholpen worden, denk jij?”

    Jij doet nu een als dan vraag, en ik ben niet verantwoordelijk voor mensen in Afrika, net zo min als die mensen verantwoordelijk zijn voor mij. Wat wel is, is dat die verschrikkelijk ontwikkelings hulp moet stoppen, mensen worden nu moedwillig in de armoe en domheid gehouden, dus tja dan is ok niet gek dat als er inderdaad een opwarming komt, dat ze dan moeten vluchten, ipv zich kunnen aanpassen.

    O en dat ik politici criminelen noem is volkomen rechtvaardig.

    Vriendelijke groet,

    Peter

 4. Discussie voeren op de Astroblogs is wat we allemaal zeer waarderen, maar dan moet het wel on topic zijn. Het onderwerp van deze blog is de leefbaarheid van exoplaneten, maar inmiddels gaat het alleen maar over naar welk televisieprogramma wie kijkt, de opwarming van het klimaat op aarde en over links en rechts in de politiek, allemaal off topic. Nou stoppen met die discussies en alleen over het onderwerp van de blog praten, anders sluit ik de reacties.

 5. Beste Arie,
  Je hebt helemaal gelijk. Ik ben blij dat je mijn reactie toch nog plaatste.

  Bij deze zal ik de handdoek in de ring gooien.

  En dan nu ontopic.

  Folkert zegt:

  30 mei 2016 op 15:51

  “Als het gemiddelde soortelijk gewicht en rotatiesnelheid van die planeet ongeveer hetzelfde is als dat van de aarde, dan is de zwaartekracht ongeveer 40% hoger dan hier, dat lijkt me geen reden om daar niet te kunnen rondlopen.”

  Is het niet zo dan ons gewicht dan ook toeneemt? dat maakt lopen volgens mij een stuk moeilijker, net als dat de astronauten op de maan moeite hadden met lopen vanwege de zwakkere zwaartekracht.

 6. Enceladus zegt

  Peter: “Jij doet nu een als dan vraag, en ik ben niet verantwoordelijk voor mensen in Afrika, net zo min als die mensen verantwoordelijk zijn voor mij.”

  En mijn on topic – maar zeer toepasselijke – antwoord is dan: Après vous le déluge, n’est ce pas?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 7. Statistisch gezien is leven onder de meest extreme omstandigheden bijna overal mogelijk.
  Ik denk dat er nog bizar veel te ontdekken is op pracht planeten als deze.
  Het leven wemelt waarschijnlijk overal in het heelal,wachtend op ons om te ontdekken.
  Wat je niet kunt bevestigen,kun je ook niet uitsluiten.
  Hoe dan ook,ik ben positief gestemd!

Speak Your Mind

*