29 mei 2024

Over WC kalenders, jonge sterren en zware planeten

Vandaag is ’t 1 juni en toen ik vanochtend op het toilet de kalender naar de nieuwe maand omsloeg kwam deze foto te voorschijn:

HL_Tauri

Jazeker, een astronomische jaarkalender 2016, eentje die ik eind vorig jaar als persrelatie ontving van de ESO

Share

Comments

 1. Monique zegt

  Ah, de inspiratie voor dit blog ontstond in kamer 100 Jij een mooie astronomische jaarkalender, ik een smalle van WC-eend (gratis bij een fles)
  Mischievous Monique Grin

  • Hihi, da’s ook een leuke kalender. Eh… over astronomisch verantwoorde wc-kalenders gesproken, Paul heeft er eentje voor 2016 laten drukken. Hij heeft denk ik nog wel exemplaren liggen.

 2. Leuk artikel!
  De foto deed me denken aan een filmpje van Anton Petrov dat ik pas geleden heb gezien.
  https://m.youtube.com/watch?v=eqflZzcOgFI

 3. Het is een beetje off topic, maar het past met enige fantasie wel bij de wc. Tegenwoordig heb ik te maken met ingebouwde vertragingen. Dan zie ik onderin de melding “wachten op 2…” of “wachten op 3..”. Dat “wachten op 2..” duurt heel lang, minimaal een halve minuut dat er met deze site niets aan te vangen valt. En dat “wachten op 2” enz. zit er nog maar pas in. Nu zou je kunnen roepen van dat mijn computer niet sterk genoeg is of het draadje te dun. Echter ik monitor continue wat de processor staat te doen, als ik niets doe op deze site is dat ergens rond de 1,2% activiteit, dat is dus niks. Maar ook de lijn vertoont ingaand en uitgaand geen enkele activiteit, allebei 0,0. Dus het is echt wachten op de een of andere derde partij op de server…. Ik wordt hier niet blij van en krijg steeds meer een hekel aan dat gegraai naar informatie zonder dat dit aan je kenbaar wordt gemaakt. Daar is natuurlijk wat aan te doen, ik kom hier niet meer, de meest makkelijke weg. Maar ik denk dat het toch niet de opzet van dit blog is om geïnteresseerden weg te jagen.

 4. wachten op moet gelezen worden als verbinden met, ik wou het nog verbeteren, maar de klok liep af en dan is het over, geweldig dat Google, kan dat niet in het toilet gedumpt worden?

 5. Joop, bedankt voor je reactie. We zullen er alles aan doen om de verbinding met de website zo goed mogelijk te maken, voor zover dat in ons vermogen ligt. Dat je je reactie na vijf minuten niet meer kon aanpassen en de klok afliep heeft niets te maken met Google – die kan je niet overal de schuld van geven. De plugin die de reacties regelt heeft die tijdsrestrictie ingesteld, heel gebruikelijk bij websites, om te voorkomen dat men continu reacties aanpast. Het lange wachten tot je verbinding hebt heeft helemaal niets te maken met het ‘gegraai naar informatie’ zoals je dat noemt, dat we ergens naar zitten te hengelen. Waar het wel mee heeft te maken is de server van de site, die kennelijk traag is. We zijn hier allemaal enthousiaste amateur-sterrenkundigen en ruimtevaartfans, maar van programmeren en server-software hebben we helaas geen kaas gegeten. Ik denk dat dat de crux is. We hebben een server, die wellicht de nodige calibratie en fine-tuning behoeft, maar dat is buiten ons bereik. Ja, je kunt een beheerde website krijgen, met professioneel beheer, maar dan gaat de kassa direct rinkelen. Als we een goede sponsor hadden zouden we dat kunnen betalen, nu is dat vooralsnog een sprookje.

 6. Bedankt voor je antwoord Arie, okay. Maar Google graait wel steeds meer, en de naam Google zie ik onderaan wel voorbij gaan. Even los daarvan, wellicht dat het helpt met het oplossen van een server probleem. Dit probleem is er ongeveer twee weken geleden ingeslopen (ik hoop dat ik me niet vergis in weken). Wellicht hebben jullie toen iets met de serversoftware gedaan, iets ingesteld of uit gezet of een update gedaan. Ik begrijp het van dat beheer, het is overigens ook niet mijn ding, nog nooit mee bezig geweest en het wordt alleen maar ingewikkelder.

  • Er was enkele weken geleden inderdaad een probleem met de server, waardoor de site helemaal niet meer bereikbaar was. Ik heb toen de cache plug-ins uitgezet, die de site moeten versnellen en dat hielp toen. Nadeel is dan wel weer dat de site trager wordt, met name als grote afbeeldingen op de homepage geladen moeten worden. Ik denk er over na toch weer een plug-in voor de cache te installeren, eentje die geen problemen geeft.

Speak Your Mind

*