2 december 2023

Hubble ontdekt dat heelal wellicht sneller uitdijt dan gedacht

Credit: NASA, ESA, A. Feild (STScI), and A. Riess (STScI/JHU)

Door waarnemingen met de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop aan 19 sterrenstelsels hebben sterrenkundigen ontdekt dat het heelal wellicht sneller uitdijt dan men eerst dacht. Met Hubble kon men in de 19 sterrenstelsels Cepheïden waarnemen, veranderlijke sterren wiens periode iets zegt over hun absolute lichtkracht en daarmee over hun afstand tot de aarde. Dankzij die waarnemingen kon de afstand nauwkeurig bepaald worden en dankzij die bepaling kon de zogeheten constante van Hubble beter worden bepaald, de onzekerheid van de waarde ervan terugdringend tot slechts 2,4%. Nieuwe waarde van de constante: 73,2 km/s/Mpc. Op basis daarvan kon het team sterrenkundigen, dat onder leiding stond van Nobelprijswinnaar Adam Riess (John Hopkins University, VS), kon men bepalen dat het heelal 5 tot 9% sneller uitdijt dan meer eerst had berekend op grond van waarnemingen aan type Ia supernovae in ver verwijderde supernovae – een inschatting die Riess zelf in 1998 had gedaan en waarvoor hij de Nobelprijs voor de Natuurwetenschappen heeft ontvangen.

Cepheïden in UGC 9391, waargenomen door Hubble. UGC 9391 is één van de 19 onderzochte sterrenstelsels. Credit:NASA, ESA, and A. Riess (STScI/JHU)

Riess’ team denkt dat de nieuwe inschatting van de expansie van het heelal belangrijke gevolgen heeft voor modellen van donkere materie, donkere energie en neutrino’s. Het idee is nu opgekomen dat de snellere expansie wellicht verband houdt met een nieuw soort deeltje, donkere straling genaamd. Hieronder een video over de ontdekking gedaan met Hubble.

Bron: Hubble.

Share

Comments

  1. rudiev zegt

    Zou met donkere straling dan de noodzaak van donkere energie vervallen of doen ze allebei iets anders in hetzelfde, namelijk de expansie van het universum.

    Zouden fotonen met massa iets met deze donkere straling gemeen kunnen hebben? https://www.astroblogs.nl/2016/05/16/vormen-fotonen-met-massa-wellicht-de-verklaring-voor-donkere-energie/

  2. De HC moet 73,02 zijn, niet 73,2

    “The new, improved Hubble constant value is 73.02 kilometres per second per Megaparsec (where one Megaparsec is equivalent to 3.26 million light-years).”

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: