17 april 2024

Vijftig jaar geleden eerste zachte landing op de Maan van de Amerikanen met Surveyor 1

De Surveyor 1 gefotografeerd door de LRO. Credit: NASA/Goddard/Arizona State University

Afgelopen vrijdag was het precies vijftig jaar geleden dat de Amerikanen erin slaagden een zachte landing te maken met een ruimtevaartuig op de maan. Dat gebeurde op 2 juni 1966 en wel met de Surveyor 1. Die was op 30 mei 1966 gelanceerd en na de landing op de maan in de Oceanus Procellarum, toen ’t vanaf de aarde gezien Volle Maan was, maakte ‘ie zo’n 10.000 foto’s tot het twee weken later Nieuwe Maan was. Die foto’s waren bedoeld om te kijken hoe het terrein er op de maan uitziet, ter voorbereiding op de maanmissies van de Apollo’s, die enkele jaren later plaatsvonden. De foto hierboven, waarop je de Surveyor 1 ziet, is gemaakt in 2009 met de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Hieronder een video, over die historische eerste zachte landing op de maan van de Amerikanen – de Russen waren met hun Loena 9, die op 3 februari 1966 een zachte landing uitvoerde, vier maanden eerder.

Share

Speak Your Mind

*