30 mei 2024

De Aarde als woonomgeving en zware industrie naar de ruimte

Jeff Bezos, de CEO van Amazon, denkt aan een toekomst waar alle zware industrie verplaatst wordt naar de ruimte en de aarde enkel als woonomgeving dient met hier en daar wat lichte industrie. Bezos is niet de enige die de zware industrie van de aardbodem wil laten verdwijnen. Er zijn de laatste jaren meerdere asteroïdemijnbouwbedrijven opgericht, die strijden om contracten voor het winnen van kostbaar metaal uit de miljoenen gigantische ruimtegesteenten in ons zonnestelsel.

Luxemburg wordt het wereldwijde centrum van ruimtemijnbouw

Luxemburg ambieert om met behulp van hun Space Resources Initiative ’s werelds centrale punt voor de ruimtemijnbouw te worden, zo maakte de Luxemburgse overheid afgelopen februari bekend. Vrijdag kwam het land een stap dichterbij de realisatie van dit plan, met de aankondiging van de ontwikkeling van een nieuw alomvattend juridisch kader dat het mogelijk maakt om rechten voor ruimtemijnbouw te verkrijgen. De wet treedt naar verwachting in 2017 in werking.
De nieuwe wet van Luxemburg is vergelijkbaar met het SPACE (Spurring Private Aerospace Competitiveness and Entrepreneurship) akkoord van de Verenigde Staten. Dat kwam er vorig jaar doorheen met een intensieve lobby door het asteroïdemijnbouwbedrijf Planetary Resources. Maar in tegenstelling tot het SPACE akkoord, die burgers van de Verenigde Staten in staat stelt om ruimtelijke grondstoffen te winnen voor commercieel gebruik, zal de Luxemburgse wet ook van toepassing zijn op niet-Luxemburgers.

Van wie zijn delfstoffen in de ruimte?
Wat je vindt, mag je houden. Die regel geldt vanaf nu niet alleen op aarde maar ook in de ruimte. Het Amerikaanse Congres heeft een speciale ruimtewet aangenomen die het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk maakt mijnbouw te plegen op asteroïden. De delfstoffen die ze er vinden, mogen ze vanaf nu houden.
De ruimte is van iedereen. Als je een activiteit hebt die hulpbronnen uit een astroïde weet te halen dan mag je die bronnen in eigendom hebben. De astroïde of maan zelf zal geen eigendom zijn.
Er zijn vele voordelen aan ontginning van materialen als ijzer, platina of palladium uit asteroïden. Buiten dat de industrie triljoenen dollars waard kan worden, zal asteroïdemijnbouw misschien wel essentieel worden voor de toekomst van de mens in de ruimte. Als we oprecht koloniën willen gaan stichten op de maan of Mars, dan hebben we heel wat grondstoffen nodig. Dan is het ook nog eens kosteneffectiever (en milieuvriendelijker) om die te winnen uit een asteroïde dan uit de Aarde.

Heeft mijnbouw in de ruimte de toekomst? – Z TODAY
NASA’s OSIRIS-REx Asteroid Sample Return Mission
Jeff Bezos: we need to build industrial zones in space
Motherboard

Share

Comments

 1. Nico W zegt

  Ik zou het lelijke astroid gewoon vertalen met ‘‘planetoïde’’.
  Verder: ook die planetoïden zijn een keertje op. Want met ‘miljoenen’ suggereer je wel een groot aantal, maar twee keer de helft blijft evenveel! De totale massa van die ruimterotsen is heel beperkt en raakt dus -h.o.e. .d.a.n. .o.o.k.- een keertje op.

  Maar misschien is het een handig uitstel tot we een volcirculaire grondstoffen-economie hebben.

 2. Enceladus zegt

  Ik vraag me af of deze nieuwe wetgeving niet de opmaat zal blijken te zijn tot een onverwacht soort ‘Star Wars’. Als je als bedrijf immers niet het eigendom krijgt van een planetoïde, maar deze wel mag exploiteren, dan kun je niet voorkomen dat een ander bedrijf het op dezelfde planetoïde voorzien heeft. Vooral als het om een exemplaar gaat waar een zeldzame delfstof juist in hoge concentraties voorkomt.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Monique zegt

  Misschien is het vergelijkbaar met de vissers op zee. Dan ga je toch een stuk verderop met je boor? Ik mag toch hopen dat de menselijke beschaving tegen die tijd verstandiger is geworden en op een andere manier met de luxe die de ruimte biedt om zal gaan.

  • Enceladus zegt

   Zo vreedzaam gaat het er in de visserij anders ook niet altijd aan toe: http://www.nrc.nl/handelsblad/1994/08/06/visserijoorlog-noorwegen-en-ijsland-laait-op-noorse-7234371
   En dat terwijl er in de visserij nota bene sprake is van 200-mijls-zones.

   In zekere zin is de zee wel vergelijkbaar met de ruimte: als je er rottigheid uithaalt, is het minder zichtbaar…
   Ik mag hopen dat jij gelijk krijgt en de beschaving t.z.t. verstandiger is geworden. Maar ik vrees dat het niet een kwestie zal zijn van verderop willen gaan boren, maar één bedrijf dat zo’n zeer interessante planetoïde niet met anderen wenst te delen en nieuwkomers eraf schiet of juist een nieuw bedrijf dat bestaande installaties van een concurrent vernietigt om zelf de delfstoffen te kunnen gaan winnen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Monique zegt

    De agressie in de visserij bedoelde ik niet in dit verband. Er is nog een lange weg te gaan als ik zo jouw ideeën daarover lees. Zo ga je als intelligente aardse beschaving toch niet met andermans eigendommen om op een planetoïde?

    Als het zo moet gaan in de toekomst dan vrees ik het ergste. Dan is het maar goed dat de mensheid uiteindelijk uitsterft. Geen beter bewijs dan dit. Dan zijn we niet geschikt voor de grote stap in het universum.

    Ze zouden daar ook kunnen samenwerken. Het gaat tenslotte om de gratis delfstoffen. Wie wat waar installeert … echt? Misschien een idee om een wet te maken die aangeeft dat elke neergezette faciliteit op een planetoïde eigendom wordt van de planetoïde. Voor wat, hoort wat. En desnoods een nieuw beloningssysteem voor in de ruimte (wat dat ook moge inhouden) Dat motiveert de mens.
    Zoiets?

    • Wouter zegt

     Dat ellenbogenwerk is door de evolutie juist geselecteerd als een goede overlevingsstrategie. Door de eerste te willen zijn en met alle mogelijk middelen te proberen die delfstoffen sneller en goedkoper voor jezelf te winnen voordat de ander ze inpikt worden mensen gedwongen om betere methodes te vinden. Het is niet zo leuk en gezellig, maar het is niet voor niets dat veel belangrijke uitvindingen in oorlogstijd gedaan zijn.

    • Enceladus zegt

     Voor de goed orde Monique: Dit is niet het idee hoe ik vind dat het zou moeten gaan, maar het is het idee dat ik heb hoe het zou kunnen gaan en wat waarschijnlijk is. Helaas moet ik Wouter en Edu gelijk geven: de kans dat hebzucht het wint is groot.

     En die hebzucht krijgt naar mijn mening juist de wind in de zeilen door de op zich nobel klinkende regel dat alles buiten de Aarde van niemand is, maar wel geëxploiteerd mag worden.

     Als exploitatie van de ruimte toch gaat beginnen, dan denk ik dat er veel beter moet worden nagedacht over eigendomsvraagstukken, maar ook over verplichtingen die bedrijven krijgen als ze de ruimte gaan exploiteren. Juist door vooraf zaken te regelen aangaande eigendom en in welke verhoudingen de ruimte (in eerste instantie ons zonnestelsel) verdeeld wordt, kunnen conflicten voorkomen worden.

     Neem hier op Aarde bijvoorbeeld de Noordpool. Rusland, Finland, Noorwegen, Denemarken, IJsland, Canada en de VS maken er allemaal aanspraak op. Totdat er het vermoeden was dat er olie te winnen valt en voor de klimaatverandering die exploitatie mogelijk gaat maken, werden die grenzen nooit goed vastgesteld. En dat geeft nu dus problemen. Kortom: voer voor juristen.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Monique zegt

      Het was mij wel duidelijk hoe je het bedoelde, Gert. Het was meer jouw idee waarvan jij niet vindt hoe het zou moeten gaan, maar waar jij voor vreest dat het zou kunnen gaan.
      Vandaar mijn antwoord: Er is nog een lange weg te gaan als ik zo jouw ideeën daarover lees.

      Ik denk ook dat Wouter en Edu grotere kans hebben dat de hebzucht het wint.
      Zolang die eigenschappen in menselijke genen aanwezig zijn…
      Mensen evolueren nog steeds.

 4. in de ruimte zal de slechte eigenschappen van de mens ongehinderd zijn aan wetten en regels, .. dan leer je de echte hebzucht in de mens kennen

Speak Your Mind

*