21 april 2024

Is het eerste leven ontstaan op koolstofplaneten?

carbon planet

Onze aardkloot bestaat uit silicate rotsen en een ijzeren kern, met een dun vernislaagje van water en leven er omheen. De allereerste leefbare werelden zouden heel anders kunnen zijn geweest, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het blijkt namelijk dat planeetvorming in het jonge universum geresulteerd kan hebben tot koolstofwerelden die zijn opgebouwd uit grafiet, carbiden en diamant! Het jonge universum was vrijwel helemaal opgebouwd uit waterstof en helium. Alle overige elementen zijn in sterren gesmeed en later het heelal ingeworpen (ondermeer door supernovae). Nu blijkt dat koolstof in het jonge universum veel eerder in flinke hoeveelheden is aangemaakt dan silicium en ijzer. Dat betekent dat het jonge universum veel meer koolstofplaneten bevat moet hebben dan rotsplaneten. Nu is het ontdekken van dergelijke koolstofplaneten geen gemakkelijke opgave: qua massa en omvang zijn ze bijna niet te onderscheiden van normale rotsplaneten. We weten w

Share

Speak Your Mind

*