6 december 2022

Joost de Kleuver wint sterrenkundeolympiade

De zeventienjarige Joost de Kleuver van CSG Het Streek in Ede heeft de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade gewonnen. Hij mag naar La Palma om daar door de telescopen te gaan kijken waarmee professionele astronomen waarnemingen doen. Ethan van Woerkom (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum) en Bouke Jansen (Utrechts Stedelijk Gymnasium) werden tweede en derde. Begin juni kwamen negentien scholieren naar de Universiteit Leiden voor de finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. Ze hadden zich gekwalificeerd via de voorrondes eerder in het jaar. In Leiden volgden de leerlingen een driedaags programma met colleges en ontspanning. Daarna maakten ze een examen. Joost de Kleuver deed dat het beste. De winnaars op een rij: 1. Joost de Kleuver, 17 jaar, 6 vwo, CSG Het Streek Bovenbuurtweg Ede. Hij wint een waarneemreis naar La Palma. 2. Ethan van Woerkom, 17 jaar, 6 vwo, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. Hij ontvangt een iPad Air. 3. Bouke Jansen, 18 jaar, 6 vwo, Utrechts Stedelijk Gymnasium. Hij krijgt een eigen telescoop. Een uitgebreid verslag met foto's staat op de site van de sterrenkundeolympiade.

De winnaars van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2016. Van links naar rechts: Bouke Jansen (derde prijs, Utrechts Stedelijk Gymnasium), Joost de Kleuver (eerste prijs, CSG Het Streek Bovenbuurtweg Ede), Ethan van Woekom (tweede prijs, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum). Credit: Pim Overgaauw / Universiteit Leiden

De zeventienjarige Joost de Kleuver van CSG Het Streek in Ede heeft de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade gewonnen. Hij mag naar La Palma om daar door de telescopen te gaan kijken waarmee professionele astronomen waarnemingen doen. Ethan van Woerkom (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum) en Bouke Jansen (Utrechts Stedelijk Gymnasium) werden tweede en derde.
Begin juni kwamen negentien scholieren naar de Universiteit Leiden voor de finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. Ze hadden zich gekwalificeerd via de voorrondes eerder in het jaar. In Leiden volgden de leerlingen een driedaags programma met colleges en ontspanning. Daarna maakten ze een examen. Joost de Kleuver deed dat het beste. De winnaars op een rij: 1. Joost de Kleuver,

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: