12 juli 2024

Comments

 1. Dit zijn wel van die zeldzame dingen waardoor ik soms denk dat Erich von Daniken misschien toch dichter bij de waarheid zat dan we willen geloven.

  • Ik denk zelf dat we gewoon onderschatten hoeveel kennis de volkeren uit de oudheid wel niet hadden.

   • Enceladus zegt

    Wat ik me vooral afvraag: hoe kunnen ze aan die kennis zijn gekomen zonder telescopen?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Martin Schoenmaker zegt

     Het gebruiken van een telescoop is toch geen voorwaarde voor het kunnen waarnemen van de posities van de planeten, de zon en onze maan?

     Wanneer het Antikythera mechanisme ook de posities van bijvoorbeeld de manen van Jupiter zou weergeven zou je dit jezelf pas kunnen afvragen.

   • Arie Nouwen zegt:

    13 juni 2016 op 09:22

    “Ik denk zelf dat we gewoon onderschatten hoeveel kennis de volkeren uit de oudheid wel niet hadden.”

    Kijk dat is de spijker op de kop.

    Het vervelende van geschiedenis, en het vastleggen van de geschiedenis, is dat je nooit zeker weet of iets waar is.

    En aangezien er in onze geschiedenis vele oorlogen en stammenstrijden zijn geweest, en het zo is dat de overwinnaar de geschiedenis schrijft en herschrijft. En zodoende weten wij eigenlijk maar bar weinig over andere volkeren die wellicht kwa intelligentie niks onder doen van ons. (al is de mens op dit moment op het topppunt van domheid maar toch) Maar toch weten wij niet of er nog volkeren zijn waarover niks te vinden en/of geschreven is. Zelfs nu zijn ze al bezig de geschiedenis te herschrijven. Het is dus van alle tijden.

    Ik had het laatst in een andere topic over het echte egyptische volk, die waren zeer bij de tijd en bij de pinken, maar die zijn ook uitgeroeid, al ben ik er van overtuigd dat het joodse volk afstammelingen zijn van de volgelingen van achnaton. Maar dat kan ik niet voor 100% bewijzen.

    • Yochem zegt

     Wat we nu zien met I.S., heeft 2000 jaar geleden ook al afgespeeld met de Katholieke Kerk, die hebben in hun begin periode alles wat niet met de Bijbel overeen kwam, verbrandt en proberen te vernietigen en zo is er gigantisch veel kennis verdwenen over een periode voor de jaartelling.

     • Nou even kappen met iedere Astroblog in verband te brengen met hedendaags terrorisme, religie en politiek. Ik krijg door dit soort reacties steeds meer zin helemaal te stoppen met reacties, vooral omdat het weer de nodige tegenreacties oproept.

     • Ik weet niet precies tegen wie het hebt, ik zelf voel me in iedergeval niet aangesproken.
      En als je reacties toelaat kun je het af en toe hebben dat het onderwerp verschuift naar hedendaagse dingen (wij zijn tenslotte ook een onderdeel van de kosmos).

      En zeker in een tijd als deze is dat helemaal niet verkeerd, waarin we toch van een roerige tijd mogen spreken, en op een blog als deze komen doorgaans toch mensen die wat meer nadenken over de dingen, en dan is het ook prettig als je met deze mensen ook eens over dat soort zaken kunt hebben. Ookal ben je het oneens met elkaar, we denken allemaal de waarheid wel eens in pacht te hebben, en soms heb jezelf de dingen gewoon verkeerd en dan is een leuke discussie met argumenten altijd welkom. Al was het maar om ervoor te zorgen dat we met zijn allen niet nog verder uit mekaar gedreven worden..

      Want laten we wel wezen het niveau van reageren op andere blogs / forums, is van een dus danig laag niveau dat van een goede discussie geen sprake kan zijn. En dat is hier gelukkig nog niet het geval.

      Met vriendelijke groeten ,
      Peter

 2. Ik ben het er mee eens dat we totaal niet beseffen hoever onze voorouders waren. We kijken natuurlijk met onze ogen naar de wereld van nu….maar de wereld van nu is niet de wereld uit de Oudheid.

  Kijk eens naar de sterrenhemel, die was vroeger voor iedereen in volle glorie zichtbaar. Daardoor was het waarnemen een stuk eenvoudiger als nu. Verder moeten we ook niet vergeten dat de mensen in de Oudheid zich konden richten op één doel, nu is dat onmogelijk. We hebben teveel taken en bezigheden. Men had eenvoudigweg de tijd om de hemel gedurende lange tijd te volgen.

  En zeker de welgestelde onderzoekers die beschikte over slaven en bedienden. Want…wat moest je anders doen?

 3. Monique zegt

  Antikythera, dit is het verhaal van ’s werelds eerste computer (BBC documentaire)
  Het duurt ruim 58 minuten en is zeer de moeite waard om te bekijken. Waarom had het mechanisme 127 tandwieltjes in plaats van 254? De 254 verwijzen naar het aantal rotaties rond de maan in 19 kalenderjaren.

  Misschien zouden ze het Antikythera mechanisme tijdelijk aan het Eise Eisinga planetarium kunnen uitlenen?
  https://youtu.be/_HgMqIrBFVg

  Peter, btw (by the way) de reactie van Arie was trouwens aan Yochem gericht.
  Dankjewel voor het compliment over het niveau van reacties op ons blog. Dat trok mij ook aan toen ik Astroblogs ontdekte.

  • Yochem zegt

   @ Monique,

   Aan mij gericht??
   Ik voelde me niet eens aangesproken, omdat ik niet iedere blog (eigenlijk nooit) over terrorisme, religie en politiek als reactie geef.

   Ik ben al trots op mijzelf omdat ik al een klein half jaar ofzo niet meer gereageerd heb, maar nu kon ik het niet laten om te melden dat het begin van het christendom ook niet zonder slag of stoot voorbij was gegaan en dat er in die periode veel vernietigd is wat toen wetenschap heette, wat niet samen ging met de maatschappij die toen een groep mensen wou creëren.

   En nu ga ik eens naar het filmpje over het Antikythera mechanisme kijken…

   • Monique zegt

    Yochem, ik keek er ook van op. Het was mij ook niet ontgaan dat je sinds een half jaar maar weinig reacties plaatst Yellow Smiley Monique confused
    Ik heb je toch niet weggejaagd?
    (Mooi filmpje toch?)

    • Yochem zegt

     Hey Monique, ik laat me toch wegjagen… En zeker niet door zo’n hoffelijke dame als jij… 😛
     Ja, mooi filmpje, goede kwaliteit. Dit is voor ons olie op het vuur, geen wetenschap, maar een puzzelstukje en dat is vaker veel leuker… En toch wetenschap, maar sommige gaan ervan rillen… 🙂

     • Monique zegt

      Ahh, wat jammer Yochem. Je bent toch een van de sterretjes in de Astroblogspap.
      Maar… een stille bezoeker wordt ook gewaardeerd hoor Happiness

   • rudiev zegt

    Maar het zouden net zo goed de romeinen geweest kunnen zijn. De antikythera zou ergens rond 1 of 2 eeuwen voor christus gemaakt zijn. De romeinen waren toen ook heersend in dat gebied en namen het oude griekenland over..

Speak Your Mind

*