18 april 2024

Dawn’s superscherpe beelden van de Occator krater met z’n witte vlekken op Ceres

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

[Update 10.50 uur] Zucht, was net nog even in de archieven van de Astroblogs gedoken en zag dat ik al eerder over deze foto’s had geblogd. 😀 Was mij even ontschoten. Nou ja maakt niet uit, herhaling is de toverkracht van de reclame zeggen ze. En dit is reclame voor Dawn, Ceres en Occator

De Occator krater is de meest bekende krater op de dwergplaneet Ceres. Sinds de Amerikaanse Dawn ruimteverkenner begin 2015 steeds dichter bij Ceres kwam zagen we de krater al – nou ja, toen niet eens de krater zelf, maar wel waardoor ‘ie zo bekend is, namelijk de witte lichte vlekken op de kraterbodem. Sinds Dawn maart 2016 in een baan om Ceres kwam heeft ‘ie vanuit steeds lagere banen Occator gefotografeerd om te weten te komen wat die mysterieuze witte vlekken precies zijn. Mysterieus zijn ze niet meer, want onderzoekers denken er sterk aan dat het gaat om zoutafzettingen, die centraal in de 80 km grote krater naar de oppervlakte zijn gekomen. Zout kan ontstaan door interactie van waterijs met rotsen, die onder de grond. Geen mysterie dus, maar fascinerend blijft het allemaal wel. Zeker als je de nieuwste foto’s van Occator ziet, die Dawn vanuit z’n LAMO-baan om Ceres heeft gemaakt, de Low Altitude Mapping Orbit op 385 km hoogte. Bovenstaande foto is niet eens het full-resolution origineel – hier wel te bewonderen (ruim 10 Mb) – want uploaden naar deze blog lukt helaas niet, maar het blijft een prachtige foto. Dubbelklikken s.v.p. om te veroccatoriseren. Hieronder nog een uitvergroting van de lichte vlekken in het midden van de krater.

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Wat die herhaling betreft: volgens mij hoop jij net als ik dat er een robotkarretje naar Ceres wordt gestuurd. 🙂

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Ja precies, hihihi 😀 Ik las gisteren die blog van Phil Plait en dacht ‘hé, alweer nieuwe foto’s van de Occator krater, hup snel een blogje erover schrijven’. Pas later kwam ik er achter dat die foto’s helemaal niet zo nieuw zijn. Wel nieuw is deze foto, waarop mooi te zien is hoe een deel van een kraterwand is ingestort en terecht is gekomen in een andere ernaast liggende krater: http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA20647.jpg Nog een reden om daar snel een karretje heen te sturen.

Speak Your Mind

*