23 juni 2024

Grootste exoplaneet ontdekt die om twee zonnen draait

Impressie van de omvang van enkele exoplaneten die om twee sterren draaien. Credits: Lynette Cook

Exoplaneten á la de planeet Tatooine uit de Star Wars filmserie, die om twee sterren draaien, kennen we al jaren – augustus vorig jaar de tiende Tatooine-look-a-like ontdekt. Maar nu is de grootste exoplaneet ontdekt die om twee sterren draait, Kepler-1647b heet ‘ie. Hij staat 3700 lichtjaar van ons vandaan in de richting van het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus) en z’n ouderdom is naar schatting 4,4 miljard jaar, pakweg net zo oud als de aarde. De ene ster waar ‘ie omheen draait is iets groter dan de zon, de andere is iets kleiner. Kepler-1647b zelf is qua massa en straal vergelijkbaar met Jupiter, hetgeen ‘m de grootste exoplaneet maakt die om twee sterren draait.

Impressie van een transitie van Kepler-1647b voor één van de twee sterren langs, gezien vanaf de aarde. Credits: Lynette Cook

Kepler-1647b doet er 1107 dagen over om één keer rond de twee sterren te draaien, de langst bekende periode van dergelijke systemen. Ook dat maakt ‘m bijzonder. Het is geen rotsachtige planeet, zoals de aarde, waarop je zou kunnen staan. Het is een gasreus, net zoals Jupiter. Meer info over de exoplaneet vind je in dit vakartikel. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Het zal wel een wilde SF-fantasie van mij zijn, maar ik hoop dat er ooit nog eens een dubbester wordt ontdekt waarvan de twee sterren nagenoeg even groot zijn en waar een planeet 8-jes omheen draait. Mits de twee sterren ver genoeg, maar ook weer niet té ver van elkaar staan, zou dat precies moeten kunnen toch?

    Op die planeet wordt het dan een groot deel van het jaar geen nacht. Zoiets moet een enorme impact hebben op klimaat en eventueel leven.

    Sybold Deen

  2. Johan B. zegt

    Dat zal een mooie zons op en ondergang zijn.

Speak Your Mind

*