29 maart 2024

Mislukte ster heeft last van woede-aanvallen

De astronoom John Gizis is de ontdekker van de hyperactieve mislukte ster. Credit: Evan Krape

Hoewel bruine dwergen door astronomen beschouwd worden als “mislukte sterren”, hebben wetenschappers er nu eentje geworden die tijdelijk krachtige lichtflitsen kan uitstralen. Het gaat om een jonge bruine dwerg van zo’n 23 miljoen jaar oud, met een oppervlaktetemperatuur van “slechts” 2400 graden Celsius (wat trouwens vrij heet is voor een bruine dwerg). Het object kan echter vlammen uitzenden die krachtiger zijn dan zonnevlammen, waarbij de helderheid van het object tijdelijk twee keer zo groot wordt!

Bruine dwergen ontstaan zoals sterren, vanuit het samentrekken van een roterende gaswolk. Er is echter onvoldoende materiaal aanwezig om tot “ontbranding” (oftewel, waterstoffusie) te komen, zodat zo’n object langzaam zal afkoelen tot een planeetachtig iets. Maar als een bruine dwerg jong is, is het object nog vrij heet en bovendien in het bezit van krachtige magnetische velden. Net als bij echte sterren, zorgen die magnetische processen voor het ontstaan van de “vlammen” (uitbarstingen aan het oppervlak).

De bruine dwerg in kwestie gaat door het leven als 2MASS 0335+23 en behoort tot de zogenaamde Beta Pictoris moving group, een groepje sterren die tegelijkertijd ontstaan zijn en parallel met elkaar door het heelal bewegen op een afstand van zo’n 63 lichtjaar. De leden van die moving group zijn allemaal vanuit dezelfde interstellaire gaswolk ontstaan. Helaas werd de bruine dwerg eruit getrapt voordat zijn ontwikkeling voltooid was. Astronomen hebben de bruine dwerg nu een aantal maanden in de gaten gehouden en meer dan tien extreem zware uitbarstingen waargenomen, die zo’n twee tot vier minuten duren. Dat betekent dat de bruine dwerg in kwestie weliswaar veel te vroeg geboren is, maar qua helderheid zijn nestgenoten aardig kan bijbenen – hoewel tijdelijk 😉

Bron: University of Delaware

Share

Speak Your Mind

*