22 mei 2024

Ster kan opgewonden raken van innige planetendans

Animatie van een Hete Jupiter bij een zonachtige ster.

Animatie van een Hete Jupiter bij een zonachtige ster.

Uit recent onderzoek is gebleken dat als een planeet en een ster in een innige dans zijn verwikkeld, de moederster opgewonden kan raken. Astronomen hebben namelijk een planeet waargenomen bij de zon-achtige ster HATS-18. Deze planeet is een zogenaamde Hete Jupiter en draait in minder dan een dag rondom zijn of haar zon – het is bijna alsof ze elkaar raken. De moederster is een zogenaamde “fast rotator” – de ster draait veel sneller rondom zijn as dan je zou verwachten aan de hand van diens massa en leeftijd. Het is alsof de ster wordt “opgewonden” zoals een uurwerk. Maar hoe kan dat? Het antwoord luidt: de wet van behoud van hoekmoment. Als twee objecten op korte afstand van elkaar staan, zullen elkaar door middel van getijdenkrachten be

Share

Speak Your Mind

*