2 december 2023

Sommige exoplaneten zijn kleiner dan ze lijken

Animatie van een "Hete Neptunus".

Animatie van een “Hete Neptunus”.

Mist en hoge wolken kunnen ervoor zorgen dat exoplaneten groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dat blijkt uit onderzoek naar twee planeten die draaien rondom de zonachtige ster CoRoT-24. Deze planeten draaien in respectievelijk 5 en 12 dagen rondom hun moederster en zijn alletwee ongeveer vier tot vijf keer groter dan de aarde. Ze verschillen echter heel erg in hun massa: CoRoT-24b heeft een massa van ongeveer zes aardes, terwijl zijn “broertje” CoRoT-24c maar liefst 28 aardes “weegt”. Dat betekent dat de minst massieve van de twee een gigantische lage dichtheid moet hebben. Een planeet met zo’n lage dichtheid heeft een relatief lage oppervlakte zwaartekracht. Computermodellen hebben uitgewezen dat de planeet in dat geval binnen honderd miljoen jaar zijn gehele dampkring zou kwijtraken als gevolg van de heftige straling van de moederster. De planeet is echter miljarden jaren oud! Dat kan maar

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: