28 maart 2024

LHC heeft al meer data verzameld dan in 2015 – augustus meer nieuws over het 750 GeV signaal

Credit: CMS/CERN.

De Large Hadron Collider – ’s werelds grootste deeltjesversneller van het Europese onderzoekscentrum CERN bij Genéve – heeft dit jaar in anderhalve maand tijdens Run 2 van de protonenbotsingen maar liefst 4,8 inverse femtobarn (oftewel 4,8 fb-¹) aan gegevens opgeleverd, da’s meer dan de 4,2 fb-¹ die in 2015 gedurende vijf maanden werd verzameld. Da’s goed nieuws, want het betekent dat dit jaar zekerheid kan worden gegeven over het 750 GeV difoton signaal, dat vorig jaar werd waargenomen en dat wellicht wijst op het bestaan van een nieuw elementair deeltje, mogelijk een deeltje dat niet beschreven wordt door het Standaard Model, een BSM-deeltje (‘Beyond Standard Model’). Men denkt nu in november dit jaar bij elkaar 20 tot 30 fb-¹ aan data te hebben verzameld. Er was een hoopje bij velen dat deze week bij de Large Hadron Collider Physics (LHCP2016) conferentie in Lund (Zweden) al nieuws naar buiten zou komen over de resultaten op basis van de nieuwe 2016-data, maar dat bleek helaas niet het geval te zijn. De verwachting is nu dat we moeten wachten tot de 38e ICHEP conferentie in Chicago, de ‘International Conference on High Energy Physics’, die 3 augustus begint. Dus mensen, nog even geduld, ja? 😀 Bron: Quantum Diaries.

Share

Comments

  1. Het is misschien verstandig om die protonen maar eens 1 voor 1 los te laten i.p.v. in pakketjes, dat scheelt weer wat petabytes en ziftwerk. De LHC begint wel wat op de Google zoekmachine te lijken waar je altijd wel iets vindt wat bruikbaar is vanwege de enorme hoeveelheid ongesorteerde data, dat is chaos filteren met een zoekfunctie.

  2. Ik vrees dat als ze protonen één voor één afschieten dat we dan veel langer moeten wachten tot ze een keertje tegen elkaar botsen. De bundels protonen mogen dan wel erg klein zijn, dan nog moeten er miljarden per seconde doorheen gaan om tot een respectabel aantal botsingen te komen.

Speak Your Mind

*