17 juni 2024

Britse ESA astronaut Tim Peake weer teruggekeerd op Aarde

Credit: NASA/ESA/Roscosmos

De Britse ESA astronaut Tim Peake is na z’n zes maanden durende Principia missie in het internationale ruimtestation ISS vandaag teruggekeerd op aarde. Vanochtend om 07.52 uur Nederlandse tijd landde Peake samen met de NASA astronaut Tim Kopra en de Russische Sojoez-commandant Yuri Malenchenko (gezamenlijk ISS expeditie 47 vormend) in de Sojoez TMA-19M capsule veilig in de steppe van Kazachstan. Peake zal nu terug worden gevlogen naar ESA’s thuisbasis voor de astronauten in Keulen, waar hij medisch zal worden gekeurd. Daarbij zal worden gekeken naar de effecten van het langdurige verblijf van Peake in de gewichtloze toestand in het ISS op zijn lichaam én geest. In het ISS zijn nu nog drie astronauten, NASA astronaut Jeff Williams als commandant en Oleg Skripochka en Alexey Ovchinin van Roscosmos. Hieronder videobeelden van de loskoppeling van de Sojoez capsule vannacht van het ISS en de landing in Kazachstan.

Bron: ESA.

Share

Comments

 1. peake went up and peake came down,
  and making his debriefing with the all-english stiff upperlip.

  net als kopra en malechenko, of waren zij de lamme en de blinde die door peake gecoached moesten worden.

 2. Henk, ik weet niet waar jij je op baseert, maar alle drie hebben ze jarenlang zeer intensieve trainingen gevolgd en alle drie hebben ze expertises opgebouwd, waarbij de een de backup is voor de ander. Nogal denigrerend daarom als je Kopra en Malechenko als de lamme en de blinde voorstelt. Of kan je dat allemaal onderbouwen?

  • Britse ESA astronaut Tim Peake weer teruggekeerd op Aarde,

   dit is denigrerend, doen alsof alles om peake draait.

   • Henk, Nederland behoort tot de ESA, dus dat ik meer aandacht besteed aan ESA-astronauten is niet zo verbazingwekkend. En da’s ook hoe andere media erover berichten, zoals de NOS: Astronaut Tim Peake weer op aarde – http://nos.nl/l/2111927

    • slap excuus en leuterkoek, maar dat weet je zelf óók wel.

     • Het is niet helemaal “doen alsof alles om peake (sic) draait”: weliswaar focust Arie eerst op Peake (toch een beetje “onze” Peake), maar vervolgens zegt hij keurig “samen met de NASA astronaut Tim Kopra en de Russische Sojoez-commandant Yuri Malenchenko”. Die worden niet bepaald als ondergeschikt, tweederangs, aanhangsel, lamme en blinde etc. gepresenteerd. Verderop komen ook de drie overblijvende ISS-bewoners aan bod. Iets denigrerends lees ik daar niet in. Dat Arie de zaak vanuit ESA bekijkt – vergelijk http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Principia/Tim_Peake_returns_to_Earth – is alleszins minder erg dan daar iets denigrerends achter zoeken.

 3. @Henk Pardon, slap excuus en leuterkoek? Van dat soort kwalificaties ben ik niet gediend, zeker niet omdat je nergens inhoudelijk op reageert. Al meer dan tien jaar bericht ik hier over ruimtevaart en astronomie en om dan van iemand te horen te krijgen dat ik maar wat slap loop te leuteren daar ben ik niet van gediend. Je biedt je excuses maar aan en als je dat niet wil doen ga je maar naar andere sites, waar je dat soort reacties wel kunt maken. Hier ben je dan niet meer welkom.
  @HC bedankt, helemaal mee eens.

Speak Your Mind

*