17 juli 2024

Loop tijdens het Amsterdam Lightfestival met de lichtsnelheid van de aarde naar de zon

Van 1 december 2016 t/m 22 januari 2017 wordt gedurende de donkere wintermaanden het Amsterdam Lightfestival gehouden – een jaarlijks festival voor jong en oud waar hedendaagse (internationale) lichtkunstenaars de stad omtoveren tot een ware lichtstad. Normaal gesproken hebben we een broertje dood aan alle vormen van lichtvervuiling, maar a).  zoals we onlangs nog zagen is de Randstad qua lichtvervuiling toch al reddeloos verloren en b). op het festival gaat een leuk project plaatsvinden, waarbij je ‘met de lichtsnelheid van de aarde naar de zon kunt lopen.’ ‘Speed of Light’ heet het project en het is ontwikkeld door Caspar Noyons.Op de IJ promenade bij het EYE Filmmuseum zal er een replica op schaal van de zon, aarde, de maan, Mercurius en Venus te zien zijn, waar de aarde en de zon door middel van een verlicht LED pad verbonden zullen zijn.

speedoflight

De schaal voor dit project, is 1:270000000, wat betekent dat de afstand tussen de zon en de aarde 555 meter is. Bij een gemiddelde snelheid van 4 kilometer per uur, zal de reis via het verlichte pad 8 minuten en 20 seconden duren. Dit is precies de tijd die een lichtdeeltje erover doet om van de zon de aarde te bereiken. Je loopt dus als bezoeker letterlijk met de snelheid van het licht.Dit project maakt het mogelijk om de grootsheid van het heelal te ervaren, onze plek in dit zonnestelsel te bevatten en een ontmoeting aan te gaan met onze ster, de zon. Er wordt voor dit educatieve project een uitgebreid lesprogramma ontwikkeld, zodat er een plek gecreëerd kan worden waar er door middel van leren en ervaren, kinderen affiniteit met wetenschap en het heelal kunnen ontwikkelen.

Hier op de IJ promenade gaat Speed of Light plaatsvinden

‘Speed of Light’ zal te zien zijn van af 23 november 2016 tot en met 19 januari 2017. Het object wordt dagelijks belicht van 16:00 tot 23:00. Het EYE Filmmuseum, Artis Planetarium, Universe Awareness Leiden, zijn partners van het project. Caspar Noyons is bezig zijn project te financieren via een Kickstarter campagne. Doneren kan hier. Hieronder een video over het project.

Speed of Light Project from Oculus Film on Vimeo.

Bron: Amsterdam Lightfestival.

Share

Speak Your Mind

*