22 oktober 2018

Jonge ‘hete Neptunus’ bevat aanwijzingen voor het ontstaan van ‘hete’ gasplaneten

hot neptune

Een team van astronomen heeft het bestaan bevestigd van een jonge planeet, slechts elf miljoen jaar oud, op een zeer korte afstand tot de moederster – slechts 0.05 AU – met een omloopperiode van 5,4 dagen. De planeet is vijf keer groter dan de aarde en een zogenaamde super-Neptunus.

Een voortdurend raadsel in ons begrip van exoplaneten is het bestaan van massieve planeten in korte omloopbanen. Hoe zijn die planeten daar terecht gekomen? Er zijn twee mogelijkheden. Ten eerste zou een planeet simpelweg op die plaats kunnen zijn geboren, ontstaan vanuit de hete binnendelen van de protoplanetaire schijf (een wervelende gas- en stofschijf rondom

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.