21 juli 2024

“Inslagen hebben jonge aarde leefbaar gemaakt”

early earth

In de eerste miljard jaar na haar ontstaan is de aarde blootgesteld aan een voortdurend bombardement van planeto

Share

Comments

 1. Tja….ik heb er wel een beetje bedenkingen bij…

  Allereerst; “Daar is nu mogelijk!! een oplossing voor: de vele inslagen kunnen!! namelijk geresulteerd hebben in het massale uitgassen van kooldioxide en methaan vanuit het inwendige van de aarde. Dat resulteerde….(wat dan ineens weer een stelling is)"

  Dan uit de bron; "However, ancient zircon crystals in sedimentary rocks provide evidence that our planet had liquid oceans…" (waarmee je nog niet bewijst hoe dat klimaat is ontstaan c.q. mogelijk was). Trouwens een vroege oceaan was al bewezen door banded iron sedimenten, gevonden in lagen ouder dan 4mld jaar https://en.wikipedia.org/wiki/Banded_iron_formation

  Een proces vanuit de Aarde zelf, Vulkanisme b.v., kan net zo goed voor een vroege CO2 atm verantwoordelijk zijn.

  Ook; "His team created a new model for impact-generated outgassing on the early Earth, showing how a resulting greenhouse effect could have counterbalanced the weak light from the infant Sun enough to sustain liquid water." Ja, maar dat sluit niet uit dat er nog andere "modellen" gebakken kunnen worden die hetzelfde resultaat opleveren……vele wegen leiden naar Rome, of zoiets 🙂

  En dan "Naast het effect op het klimaat hebben ruimteprojectielen immers ook het water en de bouwstenen van het leven bij de aarde afgeleverd." Misschien….of water was er al en zijn die bouwstenen gewoon hier in elkaar gezet. Dat we beiden vinden in asteroiden en kometen, wil nog niet zeggen dat we het "Aardse" daar aan te danken hebben.

  Het faint young Sun-probleem is volgens mij ook niet zo'n groot probleem. De Zon zou op 70% van zijn huidige kracht voor warmte zorgen (maar de Solarwind was veel heftiger). Nu ontvangen we 1.368watt/m^2, dus op 70% laten we zeggen 900watt/m^2. Mars is verder weg en ontvangt 600watt/m^2 (ongeveer, weet het exacte getal even niet). Dat is nog minder. Maar in de zomer kan het 20 graden C worden ter hoogte van diens evenaar. Stel nu dat Mars als object vergelijkbaar was met de Aarde; Langzamere afkoeling, radioactief verval in/rond de kern, een magnetisch veld, een flinke maan, en dezelfde massa……tel er een beetje vulkanisme en plaattectoniek bij op, en ik denk dat je een leefbare planeet hebt (op zijn huidige lokatie met 600watt/m^2 zonlicht). Andersom, als de Zon altijd op 70% kracht zou hebben gewerkt, was de Aarde net zo groen geweest

  Niks meer als mijn mening. Ik ben benieuwd naar jullie idee daarover

Speak Your Mind

*