21 mei 2024

Nederlandse groenten die geweekt zijn op “Mars-grond” zijn veilig om te eten

Credit: University of Wageningen

Nederlandse onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben afgelopen week bevestigd dat groenten die gekweekt zijn op gesimuleerde Marsgrond veilig zijn om te eten. Dit vormt een belangrijke stap richting bemande missies naar de Rode Planeet. Het experiment loopt sinds 2013 en bestaat uit een groot aantal groentes die geweekt worden in speciaal door NASA ontwikkelde “Mars-grond”. Metingen van o.a. de Marsrovers hebben uitgewezen dat Marsgrond rijk is aan zware metalen zoals cadmium en lood – dat wil je niet in je eten hebben. Nu is gebleken dat in ieder geval de radijsjes, bonen, rogge en tomaten heel weinig van die zware metalen in zich opnemen. Volgens de onderzoekers is het “volledig veilig om hiervan te eten”. Ze gaan nu kijken of hetzelfde geldt voor andere gewassen, zoals aardappels. NASA is van plan om binnen 15 jaar mensen naar Mars te sturen, terwijl de Amerikaanse miljardair Elon Musk en het Nederlandse bedrijf Mars One dat nog eerder willen doen.

Bron: Phys.org

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Straks blijkt nog dat aardappels die zware metalen wél opnemen. Zou Mark Watney bij terugkomst op Aarde eigenlijk toch nog dood zijn gegaan… 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. rudiev zegt

  Ik krijg een vreemd gevoel als de universiteit wageningen zegt dat het veilig is om te eten. Volgens hun waren de neonicotinoiden is bestrijdingsmiddelen ook veilig. Misschien geen eerlijke en terechte vergelijking, maar een onderzoekscentrum dat zo gesponsord wordt door de industrie om vervolgens de produkten van die industrie te testen heeft bij mij al een streepje minder in vertrouwen in objectieve oordelen.
  Nou hebben we de decennia lange loodvervuiling van de brandstofindustrie ook wel overleefd, maar lood en veilige hoeveelheden zorgen bij mij voor rillingen… Hoe gezond is het als je jarenlang dagelijks dit veilige lood binnen krijgt?

  • Ik denk ook dat ze steekpenningen hebben aangepakt van Elon Musk of Mars-One……straks overleven die eerste Mars bezoekers alle gevaren (wat miljarden aan investeringen vraagt) die er maar denkbaar zijn…..leggen ze het loodje door…..even wachten…..komtie…..giftige Mars tomaten.
   Zoiets? 🙂

  • Monique zegt

   Al bij blootstelling aan kleine hoeveelheden kan lood hoge bloeddruk veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken van blootstelling zijn water drinken uit een oude waterleiding, eten van oude keramische borden, haarverf of cosmetica en zelfs gewoon via het inademen.

   Lood in voedingsmiddelen
   In de afgelopen 10 jaar hebben industriële emissies, slib en zware metalen houdende meststoffen geleid tot een ophoping van lood in bodem en water.
   Een versterkte opname van lood via de voeding (vooral groenten) is het gevolg.

   Meer items:
   Effecten van lood
   Wisselwerkingen van lood met andere elementen
   Vergiftigingssymptomen van lood

   http://www.dieetcare.nl/news_article.php?cod=309

Speak Your Mind

*